štromar, hns, hos, ploča, jasenovac, za dom spremniFoto: fah

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar izjavio je u četvrtak da HNS nije zadovoljan premještanjem HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku i da pozdrav “Za dom spremni” za HNS nikako nije prihvatljiv.

“Naš je zahtjev bio premještanje ploče i ploča se premjestila, no nismo s time zadovoljni. Ne želimo pozdrav ‘Za dom spremni’ u javnosti u Hrvatskoj. Sigurno ga ne želimo i nećemo podržati kad dođe vrijeme da eventualno taj pozdrav ostane”, rekao je Štomar na konferenciji za novinare održanoj u Banskim dvorima.

“Mislim da taj i mnoge druge pozdrave, grbove i obilježja treba regulirati zakonom i da se to treba napraviti unutar Vlade i Vijeća koje je trenutno aktivno. Treba čim prije regulirati na koji način se odnosimo prema sustavima, pozdravima i obilježjima iz prošlosti. Pozdrav ‘Za dom spremni’ HNS-u nikako nije prihvatljiv”, dodao je.

Na novinarski upit je li upoznat s time da je HOS dobio rješenje od Ministarstva uprave da se neće dirati taj pozdrav u njihovu grbu Štromar je kazao da ne zna ništa o tome. “Kad se donese zakon, sigurno neće biti mjesta tom pozdravu u nikakvom grbu i nazivlju udruge, siguran sam”, ustvrdio je.

Na opetovano inzistiranje novinara kako to da nije o tome ništa znao Štromar je ponovio da stoji iza toga da tom pozdravu nema mjesta u javnosti, pozvavši da se napokon riješe problemi iz prošlosti i okrene budućnosti. “Nisam znao da je odobreno da taj znak bude dalje u upotrebi”, ponovio je.

Na upit je li takvo stajalište HNS-a premio premijeru Andreju Plenkoviću i je li i premijeru to neprihvatljivo Štromar je kratko odgovorio potvrdno.

Na konstataciju novinara da je konferencija za novinare HOS-a počela s pozdravom “Za dom spremni” Štromar je kazao da osuđuje takav način komunikacije u javnosti te se složio da bi se za to trebale snositi sankcije “prema zakonima koji trenutno postoje”.

Rekao je i kako ne vjeruje da će Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću donijeti cjelovitu odluku prije ožujka.

Skidanje ploče u Jasenovcu, kao i ovu Štromarovu najavu zabrane na svom je Facebooku komentirao i predsjednik stranke Generacija obnove Frano Čirko:


Izvor: Sloboda.hr/Hina