štromar, hns, hdz, vlada, ministri

Potpredsjednik Vlade Predraga Štromara konferenciju za medije na kojoj su ga novinari pitali hoće li HNS istupiti iz Vlade ako premijer Plenković ne makne HOS-ovu ploču.

“Mi imamo dogovor s premijerom Plenkovićem da takvih obilježja više neće biti u javnosti Republike Hrvatske. I dalje stojimo kod toga”, rekao je Štromar te potom dodao:

“On će to vrlo brzo odraditi. Stav HNS-a je da pozdravu ‘Za dom spremni’ nema mjesta u hrvatskoj javnosti”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Ipak, ne zna se kada je krajnji rok u kojem HNS smatra da bi trebalo ploču maknuti. Naime, manjinski zastupnici navode da bi se ploča mogla maknuti do kraja rujna. Štromar pak ne želi o rokovima, a rekao je i da nije bila greška ući u koaliciju s HDZ-om.

“Ne mislim da je bila pogreška ući u koaliciju s HDZ-om. Mi smo potpisali dokument kad smo ulazili u koaliciju s HDZ-om i tamo rokova nema kad nešto treba biti odrađeno, samo da se to treba odraditi. Možda su neke stvari važnije od nekih drugih.”

Jedna od tih stvari koja je za Štromara važnija jest provođenje kurikularne reforme, za koju je zadužena ministrica Blaženka Divjak, koju je predložio upravo HNS.

“Želimo umjerenu i tolerantnu državu u kojoj se lijepo živi te uči na kvalitetan način. Želimo da djeca kada završe školovanje mogu naći posao. To su naši prioriteti. Donijeli smo odluku da će obrazovna reforma krenuti od iduće godine pilot projektom u tri do pet posto škola.

“Bitno je da se provede reforma”, rekao je Štromar na opasku novinarke da se premijer Plenković i ministrica Divjak ne slažu po pitanju toga tko bi trebao biti u Ekspertnoj radnoj skupini za provedbu kurikularne reforme.

Izvor: Sloboda.hr