background2

HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier u srijedu 19. veljače pismeno se obratio Hermanu Van Rompuyu, predsjedniku Vijeća EU, vezano uz nedavnu referendumsku odluku Švicaraca o ograničavanju useljavanja.

Podsjećamo, Švicarci su 9. veljače na referendumu većinom od 50.3% odlučili ponovno uvesti kvote za useljenike te preispitati ugovor između EU i Švicarske o slobodnom pristupu tržištu rada za one koji nisu švicarski državljani. Referendum je potaknula Savezna pučka inicijativa „Protiv masovnog useljavanja“, a od parlamentarnih stranaka poduprla ga je samo nacionalno-konzervativna Švicarska narodna stranka. Pitanje useljenika u Švicarskoj je prvenstveno egzistencijalno pitanje: useljenici tvore više od 20% stanovnika zemlje, a većinski turski i arapski useljenici odgovorni su za porast zločina te izmjenu kulturne slike zemlje. Nakon uspjeha na referendumu, Europska komisija i nekoliko vlada EU kritizirali su odluku švicarskog naroda te pozivali na izolaciju ove alpske zemlje od ostatka Europe.

Stier je kao član Europske pučke stranke, inače sklone masovnom useljavanju ne-europskih naroda, uputio pismo predsjedniku Vijeća EU. U pismu on ukazuje na to da Sporazum između EU i Švicarske sadrži sigurnosnu klauzulu „koja predviđa da padne cijeli paket, ako padne jedan od sporazuma“. On zato pita „hoće li se na Vijeću raspravljati o aktiviranju ove sigurnosne klauzule te raskidanju svih Sporazuma Švicarske i EU“. Tako se nakon niza eurobirokrata, i hrvatski europarlamentarac pridružio napadima na Švicarsku zbog referendumske odluke o ograničavanju useljavanja u tu malu alpsku zemlju.

Autor: L.M.
Foto: Stier.hr