stazić

Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo (BM 365) potvrdio je da je od premijera Tihomira Oreškovića dobio jamstva da će danas biti poznato ime novog ministra branitelja te da će to vjerojatno biti Tomo Medved.

Stazić: Što će Glogoški kad sazna da dobivaju manje?

Odbor se o proračunu izjasnio bez članova iz stranaka oporbene koalicije Hrvatska raste. SDP-ov Stazić napustio je Odbor prozivajući Demu, odnosno tajnika Odbora, da na sjednicu nisu pozvali ni novinare, ni opozicijske zastupnike.

Zastupnici imaju jednaka prava i obveze i ne možete jedne zvati, a druge ne, rekao je Stazić Demi, pozivajući ga da odgodi sjednicu kao što je učinio u utorak, jer ništa se, kaže, u međuvremenu nije promijenilo.

Ustvrdio je i da je proračun Ministarstva branitelja u odnosu na lanjski smanjen za 48 milijuna kuna, pitajući se što će se dogoditi kad za to saznaju prosvjednci iz šatora i njihov neformalni vođa Đuro Glogoški.

“Ljudi iz šatora su bez ikakva razloga došli na Markov trg, tukli policajce, iznosili plinske boce, pa se bojim što će se dogoditi kad Glogoški sazna da dobivaju 48 milijuna kuna manje, gdje će onda izaći”, izjavio je Stazić u dužem govoru, pa praćen negodovanjem kolega napustio sjednicu kad je pristigla većina novinara.

Demo nije prihvatio sugestiju Steve Culeja (HDZ) da se ubuduće ograniče rasprave zastupnika kako se ne bi ponovili slični primjeri. Vidite kud je ovo dovelo, rekao je Culej nakon Stazićeva odlaska.

Demokracija je demokracija, koliko on (Stazić) može govoriti, mi možemo slušati, zaključio je Demo.

Đakić nije “idealno zadovoljan”

‘Za’ proračun su glasovali zastupnici Domoljubne koalicije, suzdržani su bili Mostov Miro Bulj i nezavisni Šime Petrina koji je upozorio da se u proračunu po prvi put braniteljske mirovine i prava dijele na “dva elementa”, odnosno da se mirovine isplaćuju iz proračuna i mirovinskih fondova. Proračun se sve teže puni, dođe li do problema, mogu li se mirovine isplaćivati tek iz fondova, zanimalo je Petrinu.

Iako je u glasovanju bio suzdržan, Bulj je u raspravi pokazao razumijevanje za činjenicu da je proračun morao biti pripremljen u kratkom roku, a prihvatio je i tumačenje da će, u odnosu na izvršenje u 2015. za branitelje biti 32 milijuna više.

HDZ-ov Josip Đakić nije “idealno zadovoljan” predloženim proračunom, drži da treba raščistiti smanjenje trajnih prava branitelja za 55 milijuna kuna.

Ivan Kirin (HSP-AS) poziva kolege da podrže proračun, tvrdeći da je onaj tko ne glasuje ‘za’ protiv hrvatskog naroda. Ukoliko se proračun ne prihvati past će nam rejting, tumači zastupnik.

Petrina misli “baš suprotno”, onaj tko digne ruku za je protiv “Hrvatske i hrvatske nacije”, a Bulj pomirljivo dodaje kako “nije manje Hrvat ni tko digne ruku, ni tko ne digne”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina