vesna pusić hns

Čudni su putevi novca, zar ne? Dok je Radimir Čačić bio član Vlade, bio je i najbogatiji ministar. Nakon njega na tron se uspela Vesna Pusić. Prepoznajete li što je zajedničko? I jedno i drugo, članovi su HNS-a!

Ona je ministrica vanjskih poslova i prva potpredsjednica Vlade, pogađate – riječ je o Vesni Pusić koja uz navedene titule vlada svojim HNS-om, strankom koju mnogi promatrači hrvatske političke scene nazivaju karijerističkom. Premda u samom vrhu vlasti te uvijek blizu politici, Pusić kroz godine rada nije stekla titulu omiljene političarke. Upravo suprotno, kada bi veliki dio hrvatskoga naroda sasravljao listu omraženih političara tada bi se Pusić uspela na sami vrh, možda ponajviše zbog svojega licemjerja.

A da nije omiljena svjedoči i rejting njezine stranke koji se vrti oko beznačajnih dva posto. Ali koga briga! Unatoč činjenici da je se nikada ne viđa na listama popularnih političara, ali i unatoč činjenici da njena stranka ne ulazi u krug onih koje su iole značajne ona samouvjereno vlada državom, a članovi HNS-a napunili su direktorske pozicije u državnim tvrtkama, argumentirajući time još jednom onu dobro znanu tezu da je Hrvatska zemlja apsurda. Naš mali apsurdistan mogao bi se uhvatiti za glavu kada se ovim podacima doda činjenica da je Pusić najbogatija ministrica vladajuće koalicije.

Na tron ju je uspeo odlazak donedavnog prijatelja i šefa Radimira Čačića, koji je do obračuna s ministricom bio najbogatiji član koalicije. I čini se da je recept za bogatstvo otkriven – za silne nekretnine i imovinu valja biti članom HNS-a. No, kada smo se već dotakli bogatstva šefice diplomacije koja usput rečeno građane koji su digli kredite u švicarcima ne smatra ugroženima, valja pobrojati svu imovinu koja se krije u njezinoj imovinskoj kartici.

Prije 20-tak godina kupila je kuću u malom istarskom mjestu Sovinjaku. Skromnu kućicu s godinama je preuredila do te razine da danas vrijedi oko pola milijuna kuna. Pusić inače prima plaću od 20 tisuća kuna. Uz to, nasljednica je četvrtine kuće u Zagrebu, od “skromnih” dvjesto kvadrata. U imovinsku karticu Pusić je prijavila 22 dionice INA-e vrijedne više od 70 tisuća kuna, kupljene kreditom. Nadajmo se ne u švicarcima. Suprug u vlasništvu ima kuću u Istri od 150 kvadrata, a tu je i stan od 66 kvadrata u Litvi. Spomenuti treba i automobil BMW X5 vrijedan 150 tisuća kuna i pokretnine vrijedne 200 tisuća kuna te je vlasnik tvrtke Ascendant. U kartici je navedeno kako je Jurgis Oniunas 25-stotni vlasnik spomenute tvrtke, čiji je inače i direktor. No, zanimljvio je spomenuti da je do srpnja 2007. godine bio jedini vlasnik te savjetodavne tvrtke koja godina ima unosne poslove, kakve li slučajnosti, s državom. Tvrtka je smještena u poslovnoj zgradi Hrvatskoga novinarskog društva, a kada je riječ o prihodima zavidjeti bi mu mogli mnogi hrvatski poduzetnici. A mnogi hrvatski građani, pozavidjeti bi mu mogli i zbog plaće na godišnjoj razini, a ona iznosi 150 tisuća kuna bruto. Suprug ima i bonuse koji su primjera radi u 2011. godini iznosili 906.891 kuna. Svakako su intrigantni podaci koji se mogu pronaći na internetskim stranicama Ascendant Capital Advisorsa, tvrke za infesticijsko bankarstvo u jugoistočnoj Europi. Tamo su istaknuti regionalni uredi smješteni u metropolama susjednih država, a riječ je o Ljubljani, Beogradu i Sarajevu. Ujedno, ministričin suprug suvlasnik je istih.

Da ministricu ne povezuju bez razloga s Britanijom otkrivaju sljedeći podaci. Naime, beogradski Ascendant djeluje od 15. lipnja 2010. godine. Smješten je u Novom Beogradu te je u vlasništvu zagrebačkog Ascendanta. Direktor tvrtke je Britanac Alexander Fergus William Paine.

I u glavnom gradu BIH posluje Ascendant Capital Advisors čiji je osnivač hrvatski Ascendant. Direktor iste je Kemal Sikirić partner supružnika Pusić. U Ljubljani je direktor isti kao u Beogradu, a spominju se i četiri suvlasnika. Riječ je o Jurgisu Vytautasu Oniunasu, suprugu ministrice Pusić, a spominju se i Sikirić, Paine te Slaven Kordić. Neki poslovi, ali i neke tvrtke supruga Pusić su propali, ali to ga očito nije spriječilo u nizanju bogatstva. Stoga, sve i da njezin HNS propadne, ministrica Pusić razloga za brigu nema. Jer egzistencija joj je i više nego osigurana.

Autor: I.Delić/Dnevno.hr