Luhansk, Ukrajina

Proruski separatisti nastavljaju zauzimati upravne zgrade na istoku Ukrajine. Vlada u Kijevu izgubila je kontrolu nad još jednim gradom na istoku, Luganskom, gdje su stotine proruskih separatista zauzele zgradu regionalne vlade. Deseci maskiranih muškaraca s metalnim štitovima ušli su u zgradu, dok su drugi porazbijali prozore i podignuli rusku zastavu.

Nove sankcije koje je Zapad uveo ruskim dužnosnicima separatisti su iskoristili kako bi prekinuli pregovore o oslobađanju zatočenih promatrača OESS-a, prenosi HRT.

Da regionalna vlast ne kontrolira vlastite policijske snage, rekao je i pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov uputio je oštre kritike policijskim snagama na istoku zemlje, optužujući ih za neaktivnost, bespomoćnost i u nekim slučajevima – izdajništvo. Američki državni tajnik John Kerry u posljednjim izjavama poziva opet Rusiju da pusti Ukrajinu na miru.

Ukrajinska kriza: Rusija traži potporu Latinske Amerike

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio je potporu za stajališta Moskve prema Ukrajini od svojih latinskoameričkih saveznika u kojima je ljevica na vlasti. Važno je podesiti satove s našim saveznicima kako bismo osigurali zajedničku akciju u međunarodnim pitanjima, rekao je Lavrov u Managui, drugoj postaji svoje latinskoameričke turneje koja će ga još voditi u Peru i Čile.

Lavrov je zahvalio kubanskim kolegama na razumijevanju i snažnoj potpori oko krize u Ukrajini.

Rusija nije za protusankcije, ali prijeti zapadnim poduzećima u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija ne vidi razloga za uvođenje protusankcija Zapadu, ali da bi mogla razmisliti o nastavku djelovanja zapadnih tvrtki u ruskome gospodarstvu, osobito u energetskim projektima nastave li se sankcije.

Doista ne želimo reagirati. Nadam se da i nećemo doći to toga, rekao je novinarima nakon sastanka s čelnicima Bjelorusije i Kazahstana. Ali ako se takvo što nastavi, jasno da ćemo morati razmisliti o tome tko i kako radi u ključnim sektorima ruskoga gospodarstva, pa i u energetskom sektoru, rekao je.

Putin i Medvedev 9. svibnja na Krimu

Ruski predsjednik prvi put će posjetiti Krim nakon pripojenja tog poluotoka Rusiji, kako bi ondje nazočio vojnoj smotri u prigodi Dana pobjede nad nacističkom Njemačkom 9. svibnja. Putin će posjetiti Sevastopolj gdje je stacionirana ruska Crnomorska flota, po informacijama koje su u srijedu prenijeli dnevnik Komersant i portal gazeta.ru, pozivajući se na više izvora, među kojima je i izvor u ruskom ministarstvu obrane.

Prije dolaska na Krim ruski predsjednik će vjerojatno prisustvovati glavnom vojnom mimohodu na moskovskom Crvenom trgu. Putin će doći u pratnji ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, po tim izvorima.

Rusija i druge zemlje bivšeg SSSR-a obilježavaju kraj Drugoga svjetskog rata 9. a ne 8. svibnja, poput zemalja zapadne Europe. Putin je nerijetko iskorištavao takve prigode da kod sugrađana potakne domoljublje i dobije političku potporu.


Picula u Harkivu: Nema nereda, ali to se u trenu može promijeniti

Stanovnici Harkiva na istoku Ukrajine žive između velikih očekivanja uoči izbora 25. svibnja i zabrinutosti mogućom daljnjom eksalacijom situacije, iako se na ulicama grada ne osjeća napetost i nema nereda, ali to se u trenutku može promijeniti, izjavio je u telefonskoj izjavi za Hinu hrvatski europarlamentarac Tonino Picula.

Kada se sažmu dojmovi nakon posjeta Harkivu, koji predstavlja jedan dio Ukrajine u kojemu je ta postrevolucionarna dinamika najživlja, možemo kazati da su ljudi doista pritisnuti s jedne strane velikim očekivanjima, a s druge velikom zabrinutošću kako će se stvari razvijati, rekao je Picula.

Očito da će predsjednički izbori 25. svibnja biti vrlo ozbiljan test za one koji ih organiziraju, za one koji se na njima natječu, ali i za one koji bi željeli da tih izbora nema, odnosno da oni budu ili otkazani ili da se na njima ne dogodi nikakva legitimizacija onoga što svi očekuju, a to je izbor novog predsjednika, tvrdi Picula koji je boravio u višednevnom posjetu Ukrajini u izaslanstvu skupine socijalista i demokrata Europskog parlamenta.

Izvor: HRT
Foto: Tportal