hrvatski javni dug, marićFoto: fah

Krajem prvog tromjesečja ove godine javni dug Hrvatske dosegnuo je 300,14 milijardi kuna ili 86,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pa se Hrvatska našla među članicama Europske unije s najvećim rastom tog duga, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Eurostata.

Udjel javnog duga u BDP-u od 86,4 posto u prvom tromjesečju veći je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 1,0 postotni bod.

U odnosu na četvrto lanjsko tromjesečju, taj je udjel, pak, u prvom kvartalu ove godine bio veći za 2,6 postotnih bodova, pa se Hrvatska svrstala među članice EU-a s najvećim rastom tog pokazatelja.

Po rastu javnog duga za 3,1-postotni bod na kvartalnoj razini predvodi Češka, a slijedi Luksemburg, s rastom od 3 postotna boda.

hrvatski javni dug, marić

Osim Hrvatske, u tu je skupinu Eurostat uvrstio i Francusku, jer je njezin udjel BDP-a u javnog dugu porastao za 2,3 postotna boda.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je nakon sjednice Vlade izjavio kako je porast hrvatskog javnog duga u prvom ovogodišnjem tromjesečju prema najnovijim podacima Eurostata, rezultat izdavanja obveznice u ožujku, koja je mjesec dana kasnije iskorištena za refinanciranje.

– To vam je samo činjenica da smo u trećem mjesecu izdali obveznicu koju smo refinancirali u četvrtom mjesecu. Dakle, kad budu objavljeni podaci za travanj, to će se iznivelirati. Imali smo izdavanje obveznice u jednom mjesecu, koje smo koristili za isplatu obveznica koja je dospijevala u mjesecu nakon. Samo to – odgovorio je ministar Marić na upit novinara po izlasku sa sjednice Vlade.

Izvor: Sloboda.hr/Hina