nenad vlahušić srpska pravedna stranka milorad pupovac snv srpsko narodno vijeće sdss

U sinoćnoj “Bujici” na Osječkoj TV gostovao je Nenad Vlahović, predsjednik Srpske pravedne stranke koji je, kako tvrdi, razotkrio predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca.

Vlahović je godinama bio dopredsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, a mnoge je iznenadio kada je u subotu u zagrebačkoj Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog na trećoj sjednici Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta na poziv Zvonimira Šeparovića pročitao dokaze protiv Pupovca nakon čega je Sudište Pupovca osudilo (uz ranije osuđenog Josipovića, osuđeni su i Vesna Pusić te Stjepan Mesić, a etički optuženi su Budimir Lončar, Zoran Milanović, Vesna Teršelič i Carl Bildt). Bujančeva kamera pratila je događaj, ali bila je jedina.

“Mislim da je uzrok u određenim zabranama, određene TV kuće ne dozvoljavaju da njihove kamere dođu na jedan takav skup, kao i na skup moje stranke, gdje nije bio nijedan novinar. Mislim da smo u blokadi, mi koji želimo čistoću u odnosima, mi nemamo mogućnosti da to prezentiramo široj javnosti”, rekao je Vlahović dodajući da će on dati svoj prilog u ime srpske zajednice da se ta blokada probije, za koju je prema njegovom mišljenju isključivo odgovoran Milorad Pupovac.

Na navedenoj sjednici Etičkog sudišta Vlahović je pročitao presudu za Pupovca zbog vođenja politike osobnog interesa.

“Najmanje ga zanimao zajednički interes Hrvatske. Mislim da je Pupovac radio da Srbe povede u drugom pravcu. I to se na kraju i pokazalo, ali to je sve prikriveno”.

Protiv Pupovca i njegovih najbližih suradnika podnio je i kaznenu prijavu USKOK-u.

“To je bila prva krivična prijava, ali zbog konstelacije i političkih odnosa i snaga koji, čini mi se i danas vladaju, za 2.100.000 kuna, da su sredstva zamračena i da su ostala u mraku. Godinu dana čekali smo na procesuiranje, odnosno da je na račun SNV-a račun stiglo manje novaca, dakle 2.100.000 kuna. Kasnije se ispostavilo da je to 3.800.000 kuna. Dobili smo pismo da je uvodom utvrđeno da su utvrđeni prekršaji, ali da nema elemenata krivičnog djela, ali nema niti 3.800.000 kuna”, nastavlja Vlahović.

Kao razlog za neuspjeh i nepokretanje postupka vidi inertnost i pristranost tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Vlahovića je zauzvrat tužio Pupovac, i to zbog intervjua u jednom lokalnom listu.

Ćirilicu nije trebalo forsirati

Bujanec je večerašnjeg gosta pitao i što misli o ćirilici u Vukovaru.

“Ja sam učio ćirilicu, i nikad je nisam upotrebljavao. Srbi bliže Zagrebu i zapadu dan danas ne upotrebljavaju ćirilicu. Nemamo ništa protiv toga. U Vukovarsko-srijemskoj županiji samo 150 Srba je tražilo osobnu na ćirilici. Toliko o tome. Mislim da su ploče forsirane. Ja se zalažem za mir, toleranciju i rješavanje problema, ali pitanje je je li vrijeme. Mislim da se to nije trebalo forsirati, i da je napravilo štetu srpskoj zajednici”.

Bujanec je podsjetio da su Vlahovićeva dva sina za vrijeme rata otišla u hrvatsku vojsku, a Vlahović mu je potvrdio informaciju da u Skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije sjede tri vijećnika koja su u ratu bila na drugoj strani. Kazao je kako je radio na povratku iseljenih, a da mu je 2001. jedan povratnik došao u strahu za život, na što mu je odgovorio da nema razloga za strah. Nije spominjao imena, samo je dodao da je navedena osoba danas vijećnik u Skupštini s liste SDP-a, ne SDSS-a, jer su se, kako tvrdi, oni skrili pod skute SDP-a.

Sedam godina njegovog djelovanja kao potpredsjednika SNV-a završilo je fizičkim obračunom.

“Tada je bio zabranjen ulaz novinarima. 2009. je to bilo. Htio sam podnijeti pismenu ostavku na dužnost potpredsjednika, izašao sam na pozornicu da je pročitam. Tu sam doživio galamu, fućkanje, došao je Pupovčev zamjenik Saša Milošević i istrgnuo mi mikrofon. Zatim mi je izbacio sve papire iz ruku. Shvatio sam da ne govorim delegatima SNV-a, nego SDSS-a. Pozvao je Pupovac i Milošević da dođu dvojica mladića koji su me uhvatili i da mi iznesu van iz dvorane. Jednom novinaru nisu dali ući unutra, pritom su mu iskrivili ruku”.

Gdje je novac?

Novine SNV-a Novosti privatne su novine Milorada Pupovca, smatra gost Bujice, koje služe za obračun nepodobnih. Dodao je da su samo u jednoj godini dobile više od 11 milijuna kuna, savjeta, donacija Europe i Srbije i slično, ali da su za to najviše izdvojili hrvatski porezni obveznici, dok primjerice Nacionalno vijeće Srba u Hrvatskoj nije dobilo ni lipe.

Gost Bujice dodao je da će zatražiti gdje je otišao novac Tesla banke i da će postaviti pitanje kako to da jedan saborski zastupnik dobije pozamašan iznos, a mali povratnici ništa. Sve to dok se dioničari pitaju gdje je novac.

“Svakodnevno je povećavao broj zaposlenih u SNV-u, osnivao je fiktivne srpske institucije, kao što je Historijski arhiv, i u sve te institucije zapošljavao je svoje suradnike. Moraju znati povratnici, zaposlio je cijelu jednu obitelj koja nije rastjerana”, nastavio je sa svojim tvrdnjama Vlahović.

Kazao je i kako predsjednik SNV-a stalno podgrijava sukobe i određena stanja kao što su ćirilica u Vukovaru, performans sa selotejpom (nakon dolaska Branimira Glavaša u Sabor) jer mu to odgovara.

Josipović izgubio izbore zbog srpske zajednice

“Situaciju sa selotejpom sam doživio jako teško, otvorene su rane koje nisu zarasle. Zbog svega toga, smatramo da moramo otvoriti novi pravac. Moj dolazak u Lisinski, sad ću reći svoje dojmove. Ja sam to doživio jako emotivno, jer vidio sam na okupu jednu veliku grupu, preko 500 ljudi je bilo pred kojima sam imao priliku da govorim. Oni su mene aklamacijom tri puta stojeći pratili. Doživio sam to kao jednu snagu koja jednako diše, jednako misli. Isto tako, snaga na muslimanskoj strani, srpskoj, u tom trenu isto diše. Došao sam na poziv prof. Šeparovića, izmijenili smo nekoliko mailova, bio sam i njegov student, i donijeli smo odluku da idem. Kandidat sam za suca Etičkog sudišta. Bit ću i primljen za deset dana. To je veliki pomak, ne samo za mene, nego za i srpsku zajednicu. Mislim da je vrijeme Pupovca prošlo, i da bi mu bilo bolje da se sam povuče nego da neslavno završi”.

Pred kraj emisije je objasnio i zašto je glasovao za Kolindu Grabar-Kitarović.

“Mi smo u prvom petogodišnjem mandatu podržali Josipovića. On je zatalasao srpsku zajednicu onim sukobom s Pupovcem. Mi smo ostali sami. Onda ide Pupovcu na koljena na Badnjak i istovremeno dobiva nas protiv sebe. On je Pupovca i nas okrenuo protiv sebe i tu je izgubio izbore”, rekao je u Bujici Nenad Vlahović.

Izvor: Bujica/” target=”_blank”>Direktno.hr