Sveèana predaja aplikacijski paketa za vodoopskrbni sustav Vukovara

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) u ponedjeljak će odlučivati o zahtjevu DORH-a da se SDP-ovu zastupniku i vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi skine zastupnički imunitet i odobri pokretanje kaznenog postupka, zbog sumnji da je prisvojio novac od organizacije ljetovanja vukovarske djece.

DORH-ov je zahtjev, doznaje se, u Sabor stigao danas, a Sabu se tereti za navodno prisvajanje novca prilikom organizacije humanitarnog ljetovanja vukovarske djece u Crikvenici i Velom Lošinju.

Naime, u ljeto 2012. osmero je tadašnjih vukovarskih SDP-ovaca kazneno prijavilo Sabu, predsjednika vukovarsko-srijemske županijske organizacije stranke, te čelnika gradskog stranačkog ogranka Željka Pinjuha i tajnika Sinišu Mudrog. Sumnjičili su ih da su se okoristili novcem socijalno ugroženih građana Vukovara i djece iz obitelji slabijeg materijalnog stanja, naplaćujući nekoliko puta veće troškove od stvarnih, pri čemu su razliku podijelili.

Sabu se tereti i za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, navodno, tražio da se stranački kadrovi zaposle u vukovarskom Komunalcu.

Kako se saborskim zastupnicima prema zakonu imunitet mora skidati posebno za svako kazneno djelo, MIP će u ponedjeljak ponovno odlučivati o skidanju Sabinog imuniteta.

Naime, na zahtjev DORH-a krajem listopada prošle godine imunitet mu je skinut zbog sumnji u pokušaj podmićivanja dvoje HDZ-ovih gradskih vijećnika u Vukovaru. Uskokovu optužnicu protiv Sabe u tom slučaju osječki Županijski sud potvrdio je lani sredinom prosinca.

Uskok već tereti Sabu da je s 50.000 kuna pokušao podmititi HDZ-ovu vijećnicu Mariju Budimir, kako bi prešla u redove SDP-a i osigurala mu većinu u Gradskom vijeću. Na teret mu se stavlja i da je Radivoju Đuriću, također da se prikloni SDP-u, navodno nudio promaknuće njegove supruge na mjesto glavne sestre vukovarske bolnice, a sina na dužnost direktora Hrvatskog radija Vukovar.

Danas je opovrgnuo da se nagodio s Uskokom i priznao podmićivanje vijećnika.

Sabo je danas vijećnicima u Vukovaru rekao i da je podnio ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Borova.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u siječnju je novčano kaznilo Sabu zbog sukoba interesa. Prekršio je Zakon o sprječavanju sukoba interesa istovremenim obavljanjem dužnosti vukovarskog gradonačelnika i saborskog zastupnika uz obavljanje funkcije člana Nadzornog odbora Borova. Također, zakon je prekršio i članstvom u upravi trgovačkog društva Veki Va.

Autor: Sloboda.hr/narod.hr/hina
Foto: narod.hr