milivoj špika buz blok umirovljenici zajedno domoljubna koalicija

Nevjerojatno, ali istinito. Predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika na listi Domoljubne koalicije u X. izbornoj jedinici dobio je samo 131 preferencijalni glas ili 0,13% od glasova koliko je dobila cijela lista, te ušao u Hrvatski sabor.

Špika za ulazak u Sabor može zahvaliti visokom 4. mjestu na listi koje mu je HDZ, očito nezasluženo, poklonio. S time Špika postoje saborski zastupnik s najmanje osvojenih glasova od svih zastupnika.

Ovo je samo jedna u nizu HDZ-ovih pogrešaka zbog kojih je i ostvario rezultat koji je i ostvario. Kititi se potpuno beznačajnim strankama te u prvi plan gurati bezlične i potpuno nebitne likove poput Milivoja Špike, HDZ je debelo koštalo.

S druge strane, HDZ se potpuno nepravedno ponio prema Hrvatskoj čistoj stranci prava (HČSP), koju su iz tko zna kojih razloga skrivali te odbili staviti ime te stranke na glasački listić, a njihovog jedinog kandidata Luku Podruga stavili na sramotno 11. mjesto na listu u X. izbornoj jedinici. Podrug je unatoč svemu tome dobio zavidnih 5103 preferencijalnih glasova (5,02%), te s time bio treći po broju glasova na listi nakon nositelja liste Damira Krstičevića (36,75%) i drugog na listi Zlatka Ževrnje (6,22%), župana splitsko-dalmatinskog.

milivoj špika buz blok umirovljenici zajedno domoljubna koalicija

Rezultati i logika jasno govore da je HDZ-u bilo puno isplativije odreći se beskorisnog BUZ-a, a kao ravnopravnog koalicijskog partnera prihvatiti HČSP, koji bi sa svojim atraktivnim kandidatima diljem Hrvatske Domoljubnoj koaliciji donio većinu onih “graničnih” mandata koji su po D’Hondtovoj metodi pripali drugima, a možda i puno više.

No, kako bi rekli narodni mudraci, veliki je put od guzice do glave.

Autor: Eugen Kovačić/Sloboda.hr