šprlje

Ante Šprlje, bivši Mostov ministar pravosuđa je šokiran događanjima u sudnici u Haagu.

“Moram priznati da sam bio šokiran s ovim što je gospodin Praljak učinio. Ja sam s njim bio razgovarao, i on mi je rekao jednom prilikom da bilo kakva presuda osim oslobađanja po svim točkama je za njega neizdrživ udarac. Ja moram priznati da tada nisam očekivao da će se ovakvo nešto dogoditi, ja sam očekivao da će on reagirati. Poznajući gospodina Praljka, ja sam očekivao nakon izricanja presude da će on dati nekakav svoj komentar. U to sam bio potpuno siguran. Međutim, ovo što sam vidio uživo, to me šokiralo. Naravno, kao i sve nas. Jedan šokantan događaj za sve Hrvate”, rekao je za Novu TV.

“Za mene je šok da je to uspio pored svih onih mjera. Ja sam ulazio u zatvor, bez obzira što sam ministar, gotovo sve vam skinu, izujete se, ne možete ništa unijeti. Međutim, moramo imati u vidu činjenicu da je gospodin Praljak jedna od najinteligentnijih osoba na području bivše Jugoslavije. To ne govorim bezveze. Dakle, on je iznimno inteligentna osoba, njegov kvocijent inteligencije bio je vrhunski i na neki način, ovo će biti čudno čuti, ne iznenađuje me da je uspio on na neki način proći sve to osiguranje s nečim”, dodao je.

“Ja dok sam bio ministar, mi smo aktivno radili na uvjeravanju Haškog tribunala da taj udruženi zločinački pothvat ne može opstati u ovakvom obliku kakav je preuđen. Mi smo čak imali u tom jednom podnesku Haškog suda, gdje nama odgovaraju, odbijaju naše prisustvovanje kao prijatelja suda, gdje su jasno istaknuli da oni nisu presudili Tuđmanu, Šušku, Bobetku, niti da je Hrvatska tu osuđena. I mi smo na tome temeljili svoju nadu da će se drugačije presuda odnositi, odnosno da će taj udruženi zločinački pothvat biti srušen u nekakvom pravnom tumačenju. Nažalost, to se nije dogodila, naša nastojanja… mi smo se jako trudili oko toga. Ja kad sam postao ministar, prvi tjedan sam se počeo baviti time”, smatra Šprlje.

“Ti ljudi bili su zaboravljeni. To je jedna realnost, oni su bili zaboravljeni, taj cijeli postupak pao je u zaborav. Republika Hrvatska nakon oslobađajuće presude generalima Čermaku, Gotovini i Markaču zaboravila je da Haag postoji. To je jedna realnost. Ne bih sad želio nikoga optuživati. Ovo je jedna teška situacija. Nema tu mjesta sada nekom trijumfalizmu ili nečemu. Jednostavno neke greške ne smijemo više ponavljati”, poručio je.

Na kraju je zaključio kako Hrvatska nije proglašena agresorom.

“Jedna je činjenica koju moram istaknuti: da u presudi RH nije proglašena agresorom. To javnost mora znati. Primijetio sam da su pojedini političari gurali tu tezu da je Hrvatska proglašena agresorom. To jednostavno nije točno. U presudi ne stoji u niti jednom obliku konstatacija da je RH izvršila agresiju na BiH. To je netočno i to je difamantno za RH. I tako RH mora također komunicirati. To je vrlo jasno. Druga je stvar međunarodni sukob. Međunarodni sukob koji je utvrđen u toj presudi, on važi za tu presudu, međutim to ne znači da je RH izvršila agresiju ili da je imala službeni čin, nekakav akt kojim je htjela odvojiti teritorij BiH”, rekao je Šprlje na kraju.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.hr