split gradsko vijeće ulica prvog partizanskog odreda žrtava komunizma

Danas je splitsko Gradsko vijeće prihvatilo paradoksalne odluke o nazivu parka u četvrti Plokitama po zločinačkome Prvome splitskom partizanskom odredu i pristupne ulice Katalinića brigu po žrtvama komunizma, tj. po žrtvama istih onih zločinaca koji su se nalazili u Prvome splitskom partizanskom odredu.

“Iznimno sam zadovoljan što smo usvojili te odluke bez rasprave na Gradskom vijeću jer smo svi svjesni kuda vodi rasprava o takvim temama”, rekao je Baldasar novinarima nakon sjednice Gradskog vijeća.

Istaknuo je kako se, osim zadovoljstva, odavno nije osjećao tako “komplicirano” kao danas, kada je o tome odlučivalo Gradsko vijeće.

“Jasno nam je svima da je ovo, opet, tema ‘mi’ i ‘oni’, ‘ustaše’ i ‘partizani’ ili slična kombinatorika, i o tome smo raspravljali više od sedam dana prije današnje sjednice Gradskog vijeća. Bez obzira na to što svi znamo kako tko razmišlja, postigli smo dogovor – nećemo se svađati, nećemo raspravljati. Hajdemo zajednički zaključiti prošlost i okrenuti se budućnosti”, rekao je Baldasar. Po njegovim riječima, tim se odlukama i htjelo postići da se u Splitu “zajedno okrenu budućnosti, a prošlost ostave povjesničarima”.

Na novinarsko pitanje mogu li današnje odluke splitskoga Gradskog vijeća o nazivima po Prvome splitskom odredu i po žrtvama komunizma imati pozitivan učinak i na druge gradove i mjesta u Hrvatskoj Baldasar je odgovorio potvrdno.

“Split je čudan grad i – ako se o ovakvim stvarima možemo dogovoriti – ne vidim razloga da se to ne dogodi i u drugim dijelovima Hrvatske. Split može biti primjer u Hrvatskoj: ako možemo mi, a nismo jednostavan grad, postići dogovor o ovakvim stvarima, onda mogu i ostali ići za time da zaključimo s prošlošću”, istaknuo je Baldasar.

Kako je rekao, prijepore iz prošlosti treba ostaviti profesionalcima koji se time bave na pozitivan način, a “oni profesionalci koji to izvlače radi svoje koristi – neka ostanu bez teksta”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina