hos, za dom spremni, marko skejo, policija, prijava, 9. bojna

Splitska policija u utorak je podnijela optužni prijedlog protiv 61-godišnjeg muškarca, a neslužbeno se doznaje da je riječ o ratnom zapovjedniku HOS-a Marku Skeji, kojega policija sumnjiči za prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prilikom obilježavanja 26. godišnjice osnutka IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban, 10. travnja.

Tijekom obilježavanja 26. godišnjice osnutka IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban kod spomenika palim pripadnicima u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu u nekoliko se navrata čuo pozdrav “Za dom spremni”, snimku o tome prenijeli su mediji, a policija je u utorak najavila kako će se kriminalističko istraživanje u tom slučaju nastaviti.

Satnik Damir Banić čitanje ratnog puta bojne završio je s pozdravom “Za dom spremni”, a isti je pozdrav na kraju svog govora tri puta zaredom ponovio i Marko Skejo.

Osim te prijave, splitska je policija u službene prostorije privela i 48-godišnjeg muškarca koji je na društvenoj mreži Facebook prijetio predsjedniku Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora i saborskom zastupniku Ranku Ostojiću.

Podsjetimo, jučer je u razgovoru za Jutarnji list pravobraniteljica Lora Vidović govoreći o pozdravu “Za dom spremni” ustvrdila kako “Taj pozdrav uopće nije kontroverzan, on je posve i jasno – nezakonit”. “To je pokazala sudska praksa”, dodala je bez navođenja konkretnog zakona po kojemu je pozdrav nezakonit.

Suprotno mišljenju pučke pravobraniteljice, sudac Prekršajnog suda u Daruvaru Petar Malivuk Jovanović oslobodio je vukovarskog branitelja Damira Markuša iz Kutine, donijevši u veljači presudu da je pozdrav „Za dom spremni“ legalan i legitiman, te da se smije slobodno koristiti.

Vukovarskog heroja je, naime, jedna daruvarska “antifašistička” udruga prijavila da je prije godinu dana na promociji knjige 58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca publiku pozdravio sa “Za dom”, a gosti mu odgovorili “spremni”. Upravo zbog korištenja ovog pozdrava s grba HOS-a, Markuš se našao pred sudom. Sudac Petar Malivuk Jovanović nije se složio s optužnim prijedlogom da je pozdrav “Za dom spremni” fašistički te da se takvim pozdravom vrijeđaju ičiji osjećaji.

Ustavni je sudac Miroslav Šumanović potkraj 2016., povodom slučaja Josipa Šimunića, obrazložio kako “iz same činjenice intenzivnog korištenja ovoga pozdrava prije 75 godina tijekom NDH (kao i npr. monete kune, šahovnice s prvim bijelim poljem, akronima UNS i sl.), logički ne slijedi zaključak (non sequitur) da je njegova konotacija isključivo rasistička, a svako alternativno tumačenje i kontekstualiziranje (npr. zaštita domovine od vanjske ugroze) razumno neprihvatljivo”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Narod.hr