quarterlifeman.com_

Kriminalne grupe vrbuju mlade djevojke i momke, koji žive u ustanovama za djecu bez roditeljske skrbi u australskoj saveznoj državi Victoriji, kako bih ih uključili u prostituciju.

Nakon više tjedana istraživačkog rada, ABC je objavio tvrdnje da je određen broj djevojčica i dječaka, od samo 12 godina, pao u kandže pedofilskih bandi, koje su ih namamile nuđenjem alkohola, droge, cigareta i mobitela.

Tijekom jedne noći u Victoriji, oko 600 djece nalazi se zbrinuto u državnim ustanovama za djecu bez roditeljske skrbi. Radi se o djeci koja nisu pogodna za smještaj u hraniteljske obitelji, a često dolaze iz traumatizujuće i nasilne okoline.

Robin Miller iz Ministarstva za društvene servise u Victoriji, priznaje za ABC da su kriminalci, koji vrbuju nezaštićenu djecu bez staranja, izuzetno vješti u tome.

“Mladi s kojima radimo imaju puno problema zbog gubitka, patnje i bola, pa su izuzetno ranjivi i treba im pažnja ljudi. Kriminalci znaju takvim osjećajima manipulirati”, kaže Robin Miller. “Radi se o najodvratnijem načinu ekploatacije naših mladih, vrbuju ih preko društvenih mreža, znaju kako steći nečije prijateljstvo i lažu o svom identitetu” kaže službenica ministarstva.

Vjeruje se da je policija identificirala najmanje 30 ili 40 djece pod zaštitom države, koja su možda bila zloupotrebljena, ili zlostavljana na ovakav način. Međutim, strahuje se da je njihov broj možda i veći.

Ministarstvo za društvene servise i policija dvije godine su zajedno radili na tome kako doći do novog pristupa u rješavanju problema, ali su imali velikih problema zbog zida šutnje, jer žrtve nisu željele svjedočiti ili davati izjave.

U jednom slučaju policiji su bile vezane ruke, pa da bi spriječila zloupotrebu svoje žrtve, dva muškarca optužena su za nepovezana krivična dijela, kako bi ih držala dalje od djece.

Autor: F.Č.
Foto: Ilustracija