Saborski zastupnici Socijaldemokrata Domagoj Hajduković i Davor Bernardić upozorili su u srijedu da Vlada “prijeti praznom puškom” te su predložili uvođenje crnih lista za sve koji pokušaju zlouporabiti uvođenje eura, kao i da se razmotri uvođenje poreza na ekstraprofit onima koji su od toga “ekstraprofitirali”.

“Vlada je propustila djelovati i sada prijeti praznom puškom. Vlada vas je ostavila”, poručio je Hajduković građanima na konferenciji za novinare koju su sazvali na temu “Pljačku zvanu zaokruživanje omogućio je nerad Vlade RH”.

Podsjetivši kako je prije više od pola godine Klub Socijaldemokrata i on osobno predlagao crne liste za sve koji pokušaju zlouporabiti uvođenje eura, Hajduković je upozorio da je Vlada tada “oholo odmahivala rukom” i govorila da će poskupljenja biti samo par lipa.

“Vlada je prepustila formiranje cijena nakon prelaska u euro tržištu i bankama. To je isto kao da ostavite kokošinjac lisici da ga čuva”, poručio je Hajduković.

Navevši primjere poskupljenja proizvoda koje je često kupovao, smatra kao se tu ne radi o zaokruživanju cijena već pljački.

Prozvao je Vladu da je neozbiljno shvatila uvođenje eura te ocijenio smiješnim to što radi ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. “Imam osjećaj kao da se prijeti praznom puškom i pokazuje zube koje nema”, rekao je. 

Bernardić: Pogrešnom poreznom politikom Vlade, strani trgovački lanci uprihodovali 3,6 milijardi kuna profita

Napominjući kako Državni inspektorat nije dorastao tom zadatku, Hajduković smatra da je to Vlada – ako nije u stanju to provesti sama – trebala prepustiti nevladinom sektoru, kao što je to bio slučaj u Slovačkoj i Sloveniji. 

Ocijenivši kako je jedna od opcija uvođenje poreza na ekstraprofit zbog uvođenja eura, Bernardić smatra kako je to nešto što se u Hrvatskoj mora napraviti kako bi se poslala jasna poruka svima koji žele zaraditi na džepovima građana koji sve teže žive.

Smatra da Vlada mora biti jaka i odgovorna, ne smije biti poslušnička prema europskim interesima i ciljevima već treba zaštititi hrvatske građane. 

Upozorivši da se životni standard u zemlji urušava jer građani najviše troše na režije i hranu koje su najviše poskupjeli, Bernardić rekao je da su pogrešnom poreznom politikom Vlade strani trgovački lanci dodatno uprihodovali 3,6 milijardi kuna profita. A profitirati nastavljaju i sada dodatnim poskupljenjima, kazao je.

Smatra da bi sada građani trebali sami uspoređivati cijene i gledati gdje mogu jeftinije kupovati.

Osvrćući se na neka poskupljenja u Zagrebu, Bernardić je upozorio da sadašnja vlast u Gradu “ne obnavlja ništa što je razrušeno nakon potresa, ne rade se novi dječji vrtići, poskupljuje voda i parking, a najavljeno je i poskupljenje komunalnih usluga”.

Smatra da Zagreb stagnira, a da gradonačelnik Tomislav Tomašević “jedino zna zaviriti u džepove građana” temeljem novih poskupljenja.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es