rusija islamska država isil

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je u utorak da je ruska vojska gađala ciljeve u Siriji krstarećim raketama koje su prvi put ispaljene s podmornice u Sredozemnome moru.

“Upotrijebili smo krstareće rakete Kalibar s podmornice Rostov na Donu u Sredozemnome moru”, rekao je ministar, a prenijele su ruske novinske agencije. Dodao je da su mete napada bila “dva teroristička položaja” blizu Rake, baze džihadističke skupine Islamske države u Siriji.

“Svi ciljevi su uništeni”
, rekao je Šojgu, dodavši da su gađani naftna infrastruktura, skladišta streljiva i tvornica granata.

“Krstareće rakete Kalibar još jednom su se pokazale djelotvorne na velikim udaljenostima”, istaknuo je.

Moskva ovim napadima s podmornice proširuje svoje vojne mogućnosti u sirijskom ratu. U ranijim bombardiranjima su krstareće rakete istog tipa ispaljivane na mete u Siriji s ratnih brodova u Kaspijskome moru.

Ruski borbeni zrakoplovi izveli su u zadnja tri dana 600 letova i uništili 300 ciljeva, priopćilo je ministarstvo obrane.

Ruska intervencija u Siriji traje već gotovo dva mjeseca, ali su ruske snage dosad po džihadistima udarale isključivo iz zraka. Sada je na YouTubeu objavljena snimka prvih ruskih napada na džihadiste s ruske podmornice Rostov na Donu, koja se nalazi u Sredozemnom moru, koji su izvedeni jučer: