thompson, mariborFoto: fah

Mladež Socijalnih demokrata, gradonačelnik Maribora i nekoliko slovenskih nevladinih udruga zatražili su zabranu nastupa Marka Perkovića Thompsona na najavljenom koncertu u Mariboru 20. svibnja iako organizatori ponavljaju kako je riječ o glazbenom događaju bez ikakve političke pozadine.

Internet peticiju protiv Perkovićeva mariborskog koncerta do sada je potpisalo nekih 500-tinjak potpisnika, a mladež Socijalnih demokrata (SD), juniorska sekcija jedne od vladajućih stranaka, pozvala je ministricu unutarnjih poslova Vesnu Gjerkeš Žnidar da dolazak Perkovića u Maribor spriječi, prenijeli su slovenski mediji.

Gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA da u tom gradu ne smije biti prostora za podjele koje “izaziva Thompson svojim nastupima”.

“Kod nas nema mjesta za simboliku koja izaziva podjele nakon II. svjetskog rata, niti za fašizam”, kazao je Fištravec dodavši da se u Thompsonovim pjesmama spominje “zabranjeni ustaški pozdrav “Za dom spremni” te da je na repertoaru znao imati i “pjesme povezane s fašizmom i ustaškim pokretom”.

Andrej Fištravec gradonačelnik je Maribora od 2014. godine kada je ostavku zbog nasilnih prosvjeda protiv korupcije u gradskoj upravi podnio prijašnji gradonačelnik Franc Kangler. Već sljedeće godine njegova gradonačelničkog mandata potpisao je ‘Protokol o suradnji’ s Beogradom, kojem je cilj poboljšati bolju promociju turističkih potencijala oba grada. Time je Maribor pokazao kako je otvoren na što veće povezivanje s Beogradom kulturno, ekonomsko i obrazovno, te su otvoreni pomagati Srbiji na njenom europskom putu.

Organizatori koncerta u mariborskoj dvorani Lent, mariborski poduzetnici Milan Trol i Stojan Auer ustvrdili su da ih vode isključivo poslovni, a ne politički razlozi, te da Perković službeno nema zabranu nastupa u Sloveniji, gdje bi mariborski nastup bio njegov prvi koncert u samostalnoj Sloveniji.

“Zato mi se problematiziranje koncerta čini suvišnim, a na njemu ne očekujemo incidente”, navode organizatori, a prenose slovenski mediji.

Marko Perković Thompson još se nije oglasio o ovim navodima.

Izvor: Sloboda.hr/Hina