U Savudriji su u patrolu na more isplovila dva hrvatska policijska broda, javlja N1 televizija. Jučer je, pak, Piranskim zaljevom, patrolirala slovenska policija.

Iz Policijske uprave Istarske za N1 su kazali da da su policijska plovila trenutno prisutna u Savudrijskoj vali jer pomorska policija provodi redovne, uobičajene poslove zaštite i osiguranja državne granice na moru.

Slovenska je policija jučer tijekom dana počela patrolirati Piranskim zaljevom, a incidenata nije bilo, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, Arbitražni sud u Haagu u četvrtak je donio odluku prema kojoj Sloveniji pripada većina Piranskog zaljeva. Slovenci, prema odluci arbitraže, nemaju fizički kontakt s otvorenim morem, ali im je dodijeljen koridor preko hrvatskih teritorijalnih voda putem kojega mogu doći do otvorenoga mora.

Na presudu je reagirao i hrvatski premijer, Andrej Plenković. Ponovio je dosadašnji stav, a to je da odluka nema pravnog učinka na Hrvatsku. “Republika Hrvatska će zaštititi svoj teritorij i svoje interese”, poručio je Plenković.

Cerar je u četvrtak navečer za Slovensku televiziju rekao da na najavljenom sastanku s Andrejom Plenkovićem ne misli pristati na nove pregovore o granici, nego da namjerava govoriti o tome kako “primijeniti” arbitražnu presudu koju Slovenija prihvaća i drži je “pravno obvezujućim aktom” za obje strane u sporu.

Izvor: Sloboda.hr/N1