granica slovenija ograda

Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je danas nakon 14 sati ono o čemu se nagađalo već danima – Slovenija će na granicu s Hrvatskom postaviti ogradu.

“U sljedećim danima ćemo na schengenskoj granici, dakle i na granici s Hrvatskom, uvesti tehničke mjere zaštite granice i barijere, što uključuje i ogradu koja će usmjeravati izbjeglice prema prijelaznim točkama. O svemu sam razgovarao s premijerom Zoranom Milanovićem, a granica ostaje otvorena”, izjavio je Cerar novinarima.

Kazao je da ne može otkriti više detalja, jer se radi o povjerljivim informacijama te da se radi o “standardnim mjerama”. Nije htio niti odgovoriti na pitanje novinara o tome koliko će Slovenija primati izbjeglica iz Hrvatske na dan.

“Na dan će primati toliko imigranata koliko možemo. Može se dogoditi neki dan bude veći. Bitno je da imamo neometan protok. Premijeru Milanoviću sam rekao sam mu da uvodimo tehničke barijere za sprječavanje raspršivanja i da ćemo nastaviti surađivati oko prihvata imigranata. Obojica smo se složili da je postavljanje barijera znak da mislimo ozbiljno oko zaštite schengenske granice. Milanović je rekao je da će poštovati moje odluke. Nije bilo spornih točaka”, kazao je Cerar te dodao da će se pri podizanju ograde paziti da se ne “prejudicira granica na spornim točkama”.

Vlada: Zaštitit ćemo nacionalne interese

“Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Mirom Cerarom o izbjegličkoj krizi i najnovijim odlukama Vlade Republike Slovenije o zaštiti slovenske granice.

Predsjednici vlada dogovorili su nastavak suradnje dviju država na prihvatu i protoku migranata i izbjeglica. Vlada Republike Hrvatske poduzet će sve potrebne mjere da zaštiti hrvatske državne interese. Građani Republike Hrvatske mogu biti mirni jer je Vlada spremna reagirati na svaku situaciju”, priopćili su iz Vlade nakon izjave Cerara.

Sutra kreće podizanje ograde

Slovenija počinje ogradu na granici s Hrvatskom graditi u srijedu ujutro, rekao je Miran Vuk, načelnik Zavrča. Rekao je da će ograda biti visoka 1,80 metara.

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr