slovenija imigranti

Slovenski parlament je na izvanrednoj sjednici usvojio dopune Zakona o obrani kojim bi se vojsci na granici dale neke od ovlasti koja sada ima samo policija, a radi kontrole pritoka imigranata, objavila je u srijedu ujutro slovenska novinska agencija STA.

Rasprava u parlamentu trajala je pet sati, a za usvajanje dopune Zakona o obrani tražila se dvotrećinska većina. Tako je za dodatne ovlasti vojsci glasalo 66 zastupnika, a pet je bilo protiv.

Uoči rasprave o dopuni Zakona o obrani premijer Miro Cerar je izjavio da je Slovenija dobila obećanje Europske unije da će joj za zaštitu njene schengenske granice odobriti pomoć u opremi za policiju, policijske kadrove, ali i financijsku potporu.

Slovenski mediji navode da je u zemlju u utorak iz Hrvatske stiglo između osam i devet tisuća imigranata, te da ih je nekoliko tisuća otišlo u Austriju.

Također, navodi se da je u utorak navečer iz Tovarnika na željezničku stanicu u Središču ob Dravi stigao vlak sa oko 1.500 imigranata te da je Hrvatska o tome izvijestila slovenske službe.

U Hrvatsku je u utorak do 21 sat ušlo 6.373 migranata, a u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazilo se 2.127 osoba, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Također, i dalje se očekuje priljev migranata u Hrvatsku s područja Republike Srbije.

Od početka migracijske krize, od 16. rujna, na područje Republike Hrvatske je ušao 207.941 migrant, naveo je MUP RH na svojim internetskim stranicama. (Hina)