srećko sladoljev, hazud, jure francetićFoto: HRT

Otkako je u utorak iz udruge Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) stigla u pojedine redakcije pozivnica na svečanost otkrivanja spomen ploče u Otočcu ustaškom vojskovođi Juri Francetiću, ne stišavaju se burne reakcije političara i pozicije i opozicije.

Predsjednik sustavnice HAZUD–a u Zagrebu dr. sc. Srećko Sladoljev za portal Direktno.hr rekao je kako nema pojma o svečanosti i postavljanju spomen ploče jer je na godišnjem odmoru, no, usprkos tome, pozdravio je ovu inicijativu, naglasivši kako smatra da je Jure Francetić kao hrvatski heroj, spomen ploču i zaslužio.

„Već sam dva tjedna na godišnjem odmoru i ne gledam mailove, poštu ni telefon. Izvan svega sam što se događa u zemlji. Moguće je da je pozivnica u sandučić stigla, no, nažalost , nisam ju vidio. O svečanosti sam saznao preko novinara koji su me u u utorak ujutro nazvali i rekli mi o postavljanju spomen ploče. Nazvala me je i tajnica HAZUD-a Nada Landeka, koja također nije bila upoznata o čemu se radi te me upitala znam li ja nešto više“, kaže naš sugovornik.

Ističe kako mu je poznato da je Francetiću u spomen bio postavljen kameni blok u Slunju još 1995., i to na mjestu gdje je 1942. godine pao njegov avion i gdje je ”mučki bio izmasakriran i ubijen”.

„Razgovaralo se godinama u HAZUD-u o postavljanju spomen ploče u Slunju Juri Francetiću na mjestu pogibije, ali ostalo je to tek samo u obliku razmatranja. Kako bilo, svakako pozdravljam ovu inicijativu, jer je on hrvatski heroj i ratnik koji je spasio muslimane od pokolja u istočnoj Bosni i Hercegovini. Kao i svi hrvatski ratnici trebao bi dobiti svoju spomen obilježja, kaže predsjednik HAZAD-a Zagreb.

Zanimalo nas je kako komentira izjavu gradskih vlasti Otočca koje kažu da nemaju pojma da se takvo što događa u njihovom gradu, a da bi prema protokolu, trebali znati, na što smo dobili kratak odgovor našeg sugovornika.

Koljač kao i Mile Budak

“Nemam vam što komentirati kad ne znam pojedinosti o dotičnoj svečanosti u znak štovanja Jure Francetića. Očito sam propustio na vrijeme saznati o detaljima spomen ploče“, kaže Sladoljev.

Upitali smo ga kako komentira tvrdnje javnosti da je nedopustiva spomen ploča ”ustaškom koljaču Francetiću”, što predsjednik HAZUD-a oštro odbacuje.

„On je koljač isto kao što je bio i Mile Budak. Nije znao ni sastaviti pušku, a pravi partizanski koljači su ga ubili tako da su mu pred očima silovali vlastitu kćer. Ubojice su dobile spomenike, pa čak i oni koji su bacili atomske bombe na glave civila i ubile stotine tisuća ljudi. Francetić je čovjek koji je čak i posvojio dijete, o tome se ništa ne piše. Puno ima detalja o kojima se ne piše“, zaključuje Srećko Sladoljev.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr