mikhail-gorbachev

Skupina ruskih zastupnika zatražila je u četvrtak da se pokrene sudski postupak protiv bivšeg sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova zbog raspada SSSR-a 1991. i utjecaja koji, po njihovu mišljenju, on ima u sadašnjoj ukrajinskoj krizi.

“Svi mrtvi u Kijevu su na savjesti onih koji su 1991. bili u Kremlju i koji su uništili tu veliku zemlju”, rekao je za radio Eho Moskve tobože ”nacionalistički” zastupnik Mihail Degtjarev, misleći pritom na stotine ubijenih iz vatrenog oružja u gušenju prosvjeda u kojima je u veljači srušen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Degtjarev je potpisao taj parlamentarni zahtjev upućen pravosuđu zajedno s dvojicom zastupnika iz prokremaljske stranke Jedinstvene Rusije i dvojice iz Komunističke stranke.

Gorbačov je reagirao prebacivši odgovornost za slom SSSR-a na zastupnike sovjetskog parlamenta koji su potvrdili raspad Sovjetskog Saveza koji je, protivno njegovoj volji, proglasio Boris Jeljcin, ruski predsjednik i njegovi tadašnji kolege iz Ukrajine i iz Bjelorusije.

Izvor: Portal Pandora
Foto: scrapetv.com