vesna pusić srbij inauguracija kolinda vesna pusić hns radimir čačić josip sapunar lex perković

Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova u odlasku, oduvijek je poznata po oštroj i nebirajućoj retorici koja je vrlo često graničila uvredljivom. Iako se u vrijeme izbora, pregovora i dogovora pritajila, ovih je dana ipak “prolila žuč” po članovima MOST-a kojima silno zamjera izabiranje “pogrešne strane”.

“MOST maltetira naciju i s njom se poigrava”, izjavljuje Pusićeva netrepnuvši i istovremeno ne misleći u kojoj se mjeri ona sama poigravala hrvatskom nacijom, a naročito njenim svetinjama. Podsjetimo, stoga, na skandalozni intervju odlazeće ministrice koji je 2010. godine dala za sarajevski list “Dani”:

Prije desetak godina, dakle, u Hrvatskom saboru donesena je Deklaracija o Domovinskom ratu, koja navodi kako je Hrvatska vodila isključivo “pravedan, obramben i oslobodilački” rat, bez ikakvog spomena naličja te pravde, obrane i slobode. Vaš govor protiv te deklaracije bio je tada u Saboru krajnje usamljen, no sada polako, evo, dolazimo na Vaše?

Drago mi je što je tako, a smatram i da je ranije većina naših političara, tako i javnosti općenito, mislila ono što sam ja govorila. Drugo je pitanje što se to kudikamo teže priznavalo. Čak i dok je HDZ na čelu s Tuđmanom vodio tu politiku prema Bosni i Hercegovini, s kojom se nisam slagala, uvjerena sam da je puno ljudi mislilo kako je to pogrešno.

Naglašavam da je onu zlosretnu deklaraciju donijela vladajuća koalicija u kojoj je bio i vaš HNS, sa SDP-om na čelu. A današnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović slaže se s Vama.

To je ta presudna razlika od desetak godina. O tome je već sve rečeno, radilo se o političkom oportunizmu i pogrešnoj procjeni, sad je to jasno i većini onih kojima nije bilo. Nekom treba manje, nekom više da bi se suočio s odgovornošću. Valjda je trebalo sazreti doba da se o tome može lakše javno govoriti. A neko vodstvo je u takvim stvarima očito uvijek nužno.

I dan-danas, međutim, često se pribjegava jednoj distinkciji – meni krajnje sumnjivoj – o tome kako je zapravo HDZ bio agresor prema BiH, a ne Hrvatska. To je sada rekao i Vaš stranački kolega Radimir Čačić; kao da se i dalje drži figa u džepu, kao da se za svaki slučaj traži alibi-sintagma?

Pa, ne bih rekla da se radi o figi u džepu, jer i sama sam u ono vrijeme, govoreći u Saboru protiv Deklaracije, navela da je HDZ vodio pogrešnu, agresorsku politiku prema Bosni i Hercegovini, zato što sam smatrala da je došlo vrijeme da odgovornost u politici dobije svoje ime i prezime.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor spočitala mu je upravo iskakanje iz okvira toga formalnog, nadstranačkog konsenzusa. A što se tiče rata, kazala je, konsenzus se temelji na saborskoj deklaraciji.

Ali, on je predsjednik države i ima pravo na svoj stav, s najčvršćim demokratskim legitimitetom u zemlji. Što se tiče Deklaracije o Domovinskom ratu, ona je načelno besmislena i sadržajno netočna. Izglasavanje nečega takvog kao što je povijesna istina većinom glasova u parlamentu, po meni je apsurdno. Različiti zakoni i stavovi izglasavani su po raznim parlamentima u povijesti, pa to ne znači da se čovjek sa svojom zdravom pameću ne može suprotstaviti tome. Dokument poput ove deklaracije nema nikakvog učinka, o toj temi će kompetentnije jednom govoriti povjesničari. A što se naše generacije tiče, koja je živjela u to vrijeme, svatko zna o čemu se radilo, ako se želi suočiti s tim.

Ima li šanse da se Deklaracija promijeni ili poništi, ili smatrate da je naprosto treba prepustiti zaboravu?

Upravo to, najbolje da ju se marginalizira. To je bio pokušaj da se političkim sredstvom pokrije jedna režimska politika za koju znamo da je bila pogrešna i da je svima štetila.

Klikni LIKE ako smatraš da Vesnu Pusić zbog ove i ovakvih izjava treba kazneno goniti!

Izvor: Sloboda.hr/Dnevno.hr/Dani