škabrnja

U Škabrnji će u ponedjeljak molitvom i paljenjem svijeća duž ulice Žrtava srbočetničke agresije početi obilježavanje 23. obljetnice jednog od najvećih ratnih zločina tijekom Domovinskog rata, kada je srpski agresor s golemom ratnom tehnikom i vojskom napao to ravnokotarsko mjesto i okupirao ga, počinivši stravičan pokolj branitelja i civila.

Bio je ponedjeljak, 18. studenoga 1991., kada su oko 7,30 ujutro pripadnici srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom 9. Kninskog korpusa JNA na čelu s Ratkom Mladićem, počeli krvavi pohod na Škabrnju. Samo tog dana u Škabrnji je stradalo 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednom Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u “Oluji” broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

Agresor je potpuno razorio Škabrnju. Uništene su kuće, sakralni, gospodarski objekti. Kad su potpuno spalili i uništili mjesto, iz podruma i skloništa su izvlačili civile. Po podacima škabrnjske općine, ubijali su ih iz neposredne blizine hitcima iz vatrenog oružja, ali i tupim predmetima, udarcima po glavi, neke su pred smrt mučili, neke masakrirali. Neki su pregaženi tenkom. Nije bilo milosti ni prema kome.

Škabrnjani će obilježavanje stradanja svoga mjesta početi molitvom krunice i misom u ponedjeljak u 17 sati u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji, te paljenjem lampiona duž ulice Žrtava srbočetničke agresije u 18 sati, na samom ulazu u mjesto na predjelu Ambar.

Središnja komemoracija održat će se u utorak, 18. studenoga, u 12 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana u Škabrnji, nakon koje slijedi Hodnja sjećanja do Spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke, gdje će mještani, brojna izaslanstva civilnih vlasti, MUP-a i HV-a, obitelji poginulih, braniteljskih i udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata položiti cvijeće i zapaliti svijeće.

Uoči komemoracije u 10 sati počast žrtvama bit će odana i na Spomen obilježju masovne grobnice u Škabrnji, nakon čega će u 11 sati nadbiskup zadarski Želimir Puljić predvoditi misu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Škabrnja je uz Vukovar simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. Vukovar istoga dana, 18. studenoga, obilježava Dan sjećanja na žrtvu toga grada heroja 1991. godine, prenosi Narod.hr.