Američki borbeni zrakoplov je na zapovijed američkog predsjednika Joe Bidena na velikoj nadmorskoj visini iznad Aljaske oborio objekt veličine manjeg automobila, rekla je u petak Bijela kuća, a prenosi CNN.

“Ministarstvo obrane pratilo je objekt na velikoj nadmorskoj visini nad zračnim prostorom Aljaske protekla 24 sata”, rekao je novinarima John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće na pitanje o glasinama o još jednom sumnjivom kineskom balonu za nadzor.

Objekt je letio na otprilike 12.000 metara nadmorske visine i “predstavljao je određenu prijetnju za sigurnost civilnog zračnog prometa”, rekao je Kirby.

“Zbog opreza i preporuka Pentagona, predsjednik Biden je vojsci naredio da obori predmet i ona je to učinila”, kazao je Kirby, dodavši da će se pokušati pronaći olupina.

Objasnio je da je objekt “otprilike bio veličine manjeg automobila”, znatno manji od špijunskog balona, čija je nosivost odgovarala nosivosti nekoliko autobusa.

Oboren je manje od tjedan dana nakon što je američki borbeni zrakoplov srušio kineski špijunski balon koji je letio diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot twitter