saša burušić načelnik puz

Saša Burušić, sin načelnika zagrebačke policije, u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog sudjelovanja u prevarantskoj skupinu koju je, po tvrdnjama Uskoka, ustrojio Radovan Štetić, jedan od osumnjičenih pripadnika tzv. zagrebačke zločinačke organizacije iz 90-tih, kasnije optužen za više slučajeva prijevara i izvlačenja novca.

Uz dvije i pol godine bezuvjetne kazne Burušić je osuđen i na povrat više od 60 tisuća kuna. U trećem slučaju za koji je uhvaćen u posljednje dvije godine Burušića se teretilo da je pronalazio osobe koje su htjele dignuti kredit, krivotvorio im dokumentaciju o kreditnoj sposobnosti, a potom uzimao većinu novca i davao ga Štetiću.

Obrazlažući presudu sutkinja Ivana Čalić kazala je da se “svrha kažnjavanja”, zbog velikog broja nedjela, može ostvariti jedino bezuvjetnom zatvorskom kaznom, iako je u svojoj obrani Burušić priznao sve što mu se stavlja na teret i izrazio kajanje. Podsjetila je i da je sudjelovao u čak tri prevarantske skupine čime je iskazao posebnu kriminalnu upornost.

U ranija dva slučaja Burušić je osuđen na uvjetne kazne. Najprije se nagodio na ‘uvjet’ od godinu dana zatvora zbog optužbi da je bio u skupini varalica koja je 2012. i 2013. od više tvrtki uzela milijun i pol kuna vrijednu robu, a potom na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu i pol zbog prevare teške 150 tisuća kuna na štetu Hypo banke.

Kada se u travnju 2013. doznalo za nezakonitosti njegova sina načelnik zagrebačke policije Goran Burušić stavio je mandat na raspolaganje, no ministar unutarnjih poslova zaključio je da načelnik nije zlouporabio svoj položaj odnosno da nije radio u korist svog sina.

Štetić se u ovom slučaju nagodio s Uskokom i pristao na trogodišnju zatvorsku kaznu. U stupcima ‘crne kronike’ posljednji je put spomenut u svibnju ove godine kada je optužen da je s vlasnikom zaštitarske tvrtke i čelnikom braniteljske Udruge specijalne policije Josipom Klemmom te još trojicom okrivljenih sudjelovao u izvlačenju novca iz Klemmove tvrtke. (Hina)