U portugalskom Lisabonu održano je 41. europsko karate prvenstvo za uzraste kadeta i juniora te 6. prvenstvo za uzrast mlađih seniora. Prvenstvo je počelo u petak, 7. veljača, a završilo je jučer, u nedjelju 9. veljače.
Hrvatski karate savez od proteklog je vikenda bogatiji za 6 europskih medalja – 3 srebra i 3 bronce.

1511970_822117231148569_286811520_o

Prvog dana europskog prvenstva osvojene su dvije medalje u ženskim kadetskim kategorijama – srebro i bronca. U kategoriji kadetkinja do 47 kilograma, srebro je osvojila Ines Grdenić iz Velike Gorice, koja iza sebe već ima svjetsku broncu u istoj kategoriji iz studenog prošle godine.
Brončanu medalju u kategoriji kadetkinja preko 54 kilograma osvojila je mlada Riječanka Marina Barac, koja je debitirala u pojedinačnom nastupu na europskom prvenstvu. Od značajnih rezultata, Marina se do sada okitila zlatom s prošlogodišnjeg balkanskog prvenstva u istoj kategoriji te broncom u sklopu kadetsko-juniorske ekipe s prošlogodišnjeg europskog prvenstva regija.

71648_822231467803812_1257824759_n 1796465_822277407799218_584205175_n

Drugi dan prvenstva bio je rezerviran za kategorije juniora u kojima se hrvatska karate delegacija pokazala najboljom. Osvojene su tri medalje – srebro u muškoj kategoriji te 2 bronce u ženskim kategorijama. U kategoriji juniora ispod 61 kilograma, srebrom se okitio velika nada hrvatskog karatea, Riječanin Boran Berak, koji nažalost nije uspio ponoviti prošlogodišnji uspjeh, kada je na europskom prvenstvu održanom u Turskoj bio prvak juniorske kategorije do 55 kilograma.
Brončanu medalju u kategoriji juniorki do 48 kilograma osvojila je Monika Berulec iz Zagreba. Prema ranking ljestvici svjetske karate federacije, Monika je zahvaljujući svojim rezultatima, apsolutna vladarica iste kategorije, a u prilog joj idu prošlogodišnji rezultati – srebro s europskog prvenstva, bronce sa svjetskog i balkanskog prvenstva te zlato sa zlatne lige u Salzburgu.
Na veliku radost riječkog stožera, još jednu medalju koja odlazi u Rijeku osvojila je Maja Zorić u kategoriji juniorki preko 59 kilograma čime je konačno potvrdila svoju kvalitetu.

Boki Monika Maja

Trećeg i posljednjeg dana prvenstva, hrvatski uspjeh zaokružio je Marijan Logarušić osvojivši srebro u kategoriji mlađih seniora do 68 kilograma. U istoj je kategoriji nastupio i na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu, međutim tada nije uspio ostvariti zapaženiji rezultat, dok je na europskom seniorskom prvenstvu 2012. godine kao debitant u konkurenciji seniora zauzeo peto mjesto.

Marijan

Osim šestero medaljaša, svakako vrijedi spomenuti i peto mjesto kadetsko-juniorskog kata teama u sastavu Alen Hovan, Damir Jurić, Adnan Jusić te tri sedma mjesta – Karlo Martić u kategoriji kadeta preko 70 kilograma, Ljiljana Pendić u kategoriji juniorki do 53 kilograma i Eugen Kanjir u kategoriji mlađih seniora do 78 kilograma.

Za više informacija iz svijeta sporta – klikni like

Na koncu prvenstva, Hrvatska je završila kao 14. plasirana, dok su vrh ljestvice uvjerljivo zauzele reprezentacije Italije, Francuske i Španjolske. Iako smo 8. po redu po broju medalja, plasman je nešto lošiji zbog nedostatka zlatnog odličja. Upravo zbog toga ostaje gorak okus zbog izgubljena tri finalna meča.
Bez obzira, Hrvatski karate savez zasigurno ima razloga za optimizam, jer ovakvi značajni rezultati daju nadu u svijetlu budućnost hrvatskog karate sporta.

Autor: Sloboda.hr
Foto: ADKVR.net