Šef ruske plaćeničke paravojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da su njegove snage u subotu zauzele selo Jahidne, sjeverno od Bahmuta u istočnoj Ukrajini.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti tvrdnju koju je Prigožin iznio u kratkoj audio poruci.

“U 19,00 sati, 25. veljače, jurišne postrojbe privatne vojne tvrtke Wagner osigurale su potpunu kontrolu nad mjestom Jagodnoje (Jahidne) sjeverno od Bahmuta”, rekao je Prigožin na snimci.

Dan ranije, rekao je da je Wagner preuzeo kontrolu nad Berhivkom, još jednim selom u predgrađu Bahmuta.

Višemjesečna borba za Bahmut doživjela je neke od najkrvavijih iscrpljujućih borbi tijekom ruske invazije na Ukrajinu koja traje godinu dana.

Jedinice Wagnera pretrpjele su teške gubitke što je navelo Prigožina da se ogorčeno žali da ruski obrambeni establišment nije ispravno priznao njihov doprinos.

Ovaj je tjedan čak optužio vojni vrh za izdaju jer nije opskrbio njegove  ljude dovoljnom količinom streljiva, iako je kasnije rekao da je situacija ispravljena.

Rat u Ukrajini ušao je u petak u drugu godinu i ne vidi mu se kraj, UN je izglasao rezoluciju kojom traži “trenutačno” povlačenje  ruskih vojnika iz Ukrajine i prekid ratnih djelovanja, a svjetski čelnici su spremni povećati pomoć Ukrajini i uvesti nove sankcije Moskvi i zemljama koje ju podržavaju.

I dok su na istoku i jugu Ukrajine borbe u punom jeku, na prvu godišnjicu ruske invazije saveznici diljem svijeta izrazili su potporu Kijevu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot twitter