krajinski zapovjednici zločin drniš

Šibenska policija prijavila je sedmoricu zapovjednika tadašnje vojske i ‘milicije’ na okupiranim područjima Drniša i Ružića tijekom Domovinskog rata koje tereti da od rujna 1991. do kolovoza 1995. nisu spriječili zločine nad hrvatskim civilima.

Policija je izvijestila da je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su “sada 69-godišnjak, 68-godišnjak 67-godišnjak, 66-godišnjak, 59-godišnjak, 58-godišnjak i 54-godišnjak počinili više kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na štetu 48 civilnih osoba s područja općine Drniš i Ružić”.

Osumnjičenici su, “kao komandanti tadašnje vojske i milicije”, znali da se tijekom i nakon okupacije Drniša i općine Ružić hrvatske civile na tom području ubija, muči, protuzakonito zatvara te da im se imovina, vjerski i gospodarski objekti pljačkaju i uništavaju. Iako su bili dužni spriječiti takvo ponašanje podređenih, a za što su imali ovlasti i moć, nisu poduzeli nikakve nužne i razumne mjere da se takvi zločini spriječe, suzbiju i kazne, navodi policija.

“Opisanim ponašanjem osumnjičeni su pristali da njima podređene postrojbe i njihovi pripadnici nastave s takvim ponašanjem, a čime su potakli i ohrabrili njima podčinjene”, stoji u policijskom priopćenju. (Hina)