jemen napad

U napadima na pobunjenike u Jemenu sudjeluje 100 ratnih zrakoplova Saudijske Arabije i 150.000 vojnika, objavila je saudijska televizija, a pobunjenici Huti su objavili da unatoč napadima neće tražiti pomoć Irana.

Šijitske Hute se sumnjiči za povezanost sa također šijitskim Iranom i bivšim predsjednikom Alijem Abdulahom Salehom, primoranim 2012. da ode s vlasti nakon 33 godine. U napadima pokrenutima tijekom noći, u kojima uz Saudijsku Arabiju sudjeluje desetak zemalja, uključeno je 100 saudijskih zrakoplova i 150.000 vojnika, prenijela je agencija dpa informaciju saudijske telefizije. U zračnim napadima uništena su skladišta strjeljiva Hutija i ubijeno nekoliko njihovih vođa, objavila je agencija Al Arabiya iz Dubaija. Prema istom izvoru, saudijske zračne snage preuzele su kontrolu nad jemenskim zračnim prostorom.

Huti su poručili kako su spremni na napade. Obranit će se ne tražeći pomoć od Irana, rekao je jedan njihov dužnosnik za Reuters. Na pitanje postoji li komunikacija s Iranom od početka napada i hoće li tražiti vojnu pomoć od Teherana, član političkog vodstva Hutija Mohammed al-Bukhaiti odgovorio je niječno. ‘Jemenski narod spreman je suočiti se s ovom agresijom bez stranog uplitanja’, ustvrdio je.

U međuvremenu, Kina je izrazila duboku zabrinutost zbog pogoršanja stanja u Jemenu nakon što je Saudijska Arabija pokrenula vojnu operaciju.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je na tiskovnoj konferenciji da Kina poziva sve strane da se ponašaju u skladu s rezolucijama UN-a o Jemenu i da sukobe rješavaju dijalogom.