sanader suđenje

Bivši premijer Ivo Sanader počeo je iznositi obranu u aferi Planinska navodeći da je i u ovom slučaju, kao i u prijašnjim čije su presude ukinuli viši sudovi, bio žrtva političkog progona i Uskokovih konstrukcija. U aferi Planinska optužen je za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, odnosno mita.

“Nisam nikakav kriminalac i nisam počinio ono što mi se stavlja na teret. Ponosan sam na svoja dva mandata na čelu hrvatske Vlade i na rezultate koje smo ostvarili. Od vrhunskih gospodarskih rezultata do reformi koje smo proveli”, kazao je Sanader.

Za slučaj Planinska Sanader je optužen da je primio 17 milijuna kuna “provizije” nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru odnio novac u kutiji za hrenovke.

Osim Fiolića, koji unatoč priznanju o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i bivši ministar Petar Čobanković, pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro. “U svakom predmetu koji se vodi protiv mene na ovom Županijskom sudu postoji jedan čovjek, optuženik, osumnjičenik, koji je priznao svoje navodno nedjelo, a onda pod pritiskom DORH-a odgovornost prebacio na mene. Bilo da sam mu naredio ili da mi je dao novac, a za što ne ponudi ni jedan materijalni dokaz. To se dogodilo u slučaju Hypo i Ina-Mol s Robertom Ježićem, u Fimi s Mladenom Barišićem, u slučaju Planinska s Fiolićem i u slučaju HEP-Dioki s Ivanom Mravkom, kazao je Sanader.

Ustvrdio je i da je Uskok i u ovom slučaju već u fazi istrage i pripreme optužnice postupio nezakonito jer se ucjenama i prijetnjama u pravnoj državi ne mogu pripremati optužnice.

Podsjetio je i kako je Ustavni sud, rušeći presudu u slučaju Hypo i Ina-Mol, zaključio da Županijski sud ne smije kriminalizirati odluke Vlade. “Paralela s Planinskom je očevidna. Zašto se to sve događalo u tom progonu koji je realizirao Uskok u samoj srži leži politička volja”, ustvrdio je Sanader u obrani.

Detaljno govoreći o svoja dva mantada na čelu HDZ-ove Vlade te odlaska iz politike Sanader je ponovio i da je žrtva političkog progona koji je inicirala njegova zamjenica Jadranka Kosor te bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Sanader će, prema utvrđenom rasporedu, obranu u slučaju Planinska iznositi tri dana u siječnju, nakon čega slijede ostali optuženici.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Izvor: Sloboda.hr/HRT