ivo sanader ina mol ježić

Bivši premijer Ivo Sanader gostovao je u Dnevniku Nove tv gdje je govorio o svjedočenju pred arbitražnim sudom UNCITRAL-a.

Čuli ste izjavu Bože Petrova, što mislite na koga se odnosi? Koje su to interesne skupine?

Petrov ima informacije koje ja nemam, teško mi je spekulirati na što je mislio.

Jeste li bili svjedok MOL-a?

Ne, bio sam svjedok na prijedlog predsjednika arbitraže. O tome sam razmišljao i odlučio sam da ću svjedočiti, a on me u travnju pozvao.

Kad vas je pozvao?

Sud zasjeda svakih nekoliko mjeseci, kad sam odlučio od tog trenutka do rasprave.

Je li točno da ste već bili pozvani?

Poziv je bio dok sam bio u zatvoru, tada se nisam mogao odazvati.

Može li ovo svjedočenje pomoći oko vašeg postupka?

Ne, ovo je posebna procedura i nema veze s našim postupkom. Važno je reći, da se postupak vodi prema odluci Vrdoljaka, na temelju nepravomoćne presude lažne izjave Ježića koji se obvezao da će platiti tih pet milijuna. Zbog te izjave sam prosjedio četiri godine u zatvoru. Ono što  je Milanovićeva vlada učinila je krajnje rizično za Hrvatsku.

Što je vijeće najviše zanimalo?

Odgovarao sam isto što sam i govorio i u Zagrebu. Ne postoji mito, nisam primio pet milijuna eura, Ježić laže na temelju čega se stvorio slučaj. Ljudi, zar svi zatvaramo oči na što je on rekao platiti, a još nije platio.

Rekli ste da ste žrtva političkog progona.

Govorio sam o svemu što znam, političkom progonu, slučaju Pajića ali to za Hrvatsku javnost nije ništa novo. Drago mi je što ste me pozvali.

Jeste li u zahtjevu prodali Mađarima upravljačka prava?

Upravo sam rekao da nisam, a onaj koji govori da jesam neka uplati tih pet milijuna eura. MOL je bio strateški partner nekoliko vlada, ja se ne slažem niti ću se ikad složiti, sve su presude pale. Siguran sam u svoju pobjedu. Riječ je da je jedna vlada donijela odluku da se 25 posto proda MOL-u, a moja vlada je donijela odluku da se proda na burzi. Logično da kroz pregovore stvorimo odnose.

Razlog moje ostavke je bila blokada Slovenije koja je htjela svoj glas za članicu EU naplatiti svojim teritorijom. Pokazalo se da se trebalo izaći iz te arbitraže, hvala Bogu da je netko to čuo.

Bivši ministar Vrdoljak prozvao vas je lažnim domoljubom.

Čuo sam svakakvih izjava. Vrdoljakova teza je ova- mi smo tebe optužili da si prodao prava MOL-u, ako priznaš da si kriminalac onda si pravi  domoljub. Umičević je upetljan u neke privatne interese s Vrdoljakom, ali o tome kad dođe vrijeme.

Sanader je komentirao i vladajuće.

Kolinda Grabar-Kitarović izvanredno obavlja svoj posao, puno bolje od Josipovića, a Karamarko ima važne poslove u Vladi. Ali nismo u nikakvim kontaktima. Ne vraćam se u politiku, to je završeno poglavlje mojeg života. Želim istjerati istinu na čistac. Drago mi je da ljudi vide da me se progoni već pet godina bez ijednog dokaza.

Kako komentirate odnose između Mosta i HDZ-a?

Jasno da ima trzavica ali je važno da je Karamarko predsjednik HDZ-a i da će ići puno lakše na relaciji MOST-HDZ. Ne dajem savjete ali kad mi prođe suđenje možda otvorim konzalting kompaniju pa počnem naplaćivati savjete.

Izvor: Sloboda.hr/Nova TV