Njemačka kapetanica “spasilačkog” broda s ilegalnim imigrantima tužit će talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija zbog klevete, rekao je u petak njezin odvjetnik, čime se pojačava bitka između kapetanice broda koji je prevozio migrante i vođe talijanske desnice.

Carola Rackete (31) puštena je iz kućnog pritvora u utorak nakon što je sutkinja odbacila optužbe da je ugrozila živote talijanskih vojnika ignoriranjem vojnih naredbi i iskrcavanjem migranata u luku Lampedusu.

Podsjetimo, Rackete je uhićena nakon što je silom ušla u luku talijanskog otoka Lampeduse, pri čemu je njezin brod blago udario plovilo talijanske granične policije koje joj je pokušalo prepriječiti prolaz.

Salvini je više puta osudio Rackete, nazivao ju “piratkinjom” i “odmetnicom” i obećao protjerati je iz Italije.

Racketin odvjetnik Alessandro Gamberini rekao je da je pripremljena optužnica. “Pripremili smo se za slučaj protiv Salvinija”, rekao je Gamberini za radio Cusano Campus i optužio Salvinija za poticanje mržnje.

Rackete se trenutno nalazi na tajnoj lokaciji.

“Slučaj klevete je način slanja poruke. Kada se ljude udari po džepu počnu shvaćati da se ljude ne može bezrazložno vrijeđati”, dodao je odvjetnik pozivajući se na eventualne sudske troškove za Salvinija ako izgubi slučaj.

Čelnik talijanske Lige izjavio je:

“Ona krši zakone i napada talijanske ratne brodove, a onda mene tuži. Ne plašim se mafijaša, a kamoli bogate i razmažene njemačke komunistice”, napisao je Salvini na Twitteru.

Rackete se još uvijek suočava s mogućim optužbama za pomaganje ilegalnim migracijama, opiranju javnim dužnosnicima. Ispitat će ju sljedeći tjedan na sudu u Siciliji. Njezin brod Sea Watch 3 zaplijenjen je, a istraga se nastavlja.

Izvor: Sloboda.hr/Hina