Rusi su ubijali, mučili i otimali Ukrajince u sustavnom obrascu što bi moglo značiti umiješanost i visokih dužnosnika u ratne zločine, rekla je u ponedjeljak veleposlanica američkog State Departmenta za globalni progon kaznenih djela Beth Van Schaack.

Sve je više dokaza da je ruska invazija na Ukrajinu “popraćena sustavnim ratnim zločinima počinjenim u svakoj regiji gdje su bile raspoređene ruske snage”, rekla je.

Dokazi iz oslobođenih područja ukazuju na “namjerne, neselektivne i neproporcionalne” napade na civilno stanovništvo, zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u pritvoru, prisilno uklanjanje ili filtraciju ukrajinskih građana – uključujući djecu – u Rusiju, te pogubljenja i seksualno nasilje, rekla je novinarima.

Kada vidimo takve sustavne postupke, uključujući stvaranje goleme filtracijske mreže, vrlo je teško zamisliti kako bi ti zločini mogli biti počinjeni, a da odgovornost ne obuhvaća vrh zapovjednog lanca”, rekla je.

Van Schaack predstavlja Sjedinjene Države pri globalnim tijelima koja istražuju ratne i druge zločine, a trenutnu situaciju nazvala je “novim nirnberškim trenutkom”, misleći na suđenja za ratne zločine održana u tom njemačkom gradu potkraj Drugoga svjetskog rata.

Rekla je na brifingu za novinare da je devetomjesečni ruski napad na Ukrajinu izazvao “niz inicijativa za utvrđivanje odgovornosti bez presedana”, uključujući mnoga tijela zajedno s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Tijela koordiniraju utvrđivanje prioriteta i pristupa “prema svim dostupnim pravnim osnovama”, rekla je.

Van Schaack nije htjela konkretno reći može li ruski predsjednik Vladimir Putin biti procesuiran za ratne zločine u Ukrajini.

Ali rekla je da će tužitelji “slijediti kamo vode dokazi”.

Prema međunarodnom pravu, doktrina odgovornosti nadređenog dopušta da kazneni progoni “idu do vrha zapovjednog lanca”, rekla je.

 “Kada gledamo sam razmjer zlodjela koji su pokazale ruske snage, on je ogroman u usporedbi s optužbama koje smo vidjeli protiv ukrajinskih snaga”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: Hina/EPA/SERGIY KOZLOV