sabina glasovac sdp

Saborska zastupnica SDP-a i nova članica predsjedništva Partije Sabina Glasovac kazala je gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV kako ukoliko Boris Jokić dade ostavku na mjesto voditelja kurikularne reforme ministar Predrag Šustar isto mora učiniti u roku od sat vremena.

“Ja sam već neki dan izrazila svoj stav, ukoliko Boris Jokić podnese ostavku , u roku od sat vremena to bi trebao učiniti ministar Šustar. Moguće je i da u tom slučaju zatražimo i glasanje o njegovom nepovjerenju u Saboru”, rekla je Glasovac u emisiji Veto.

Na pitanje što očekuje u 10 sati kada istječe rok koji je Jokić dao Šustar odgovorila je da očekuje razum prije svega i to ministra koji se skrio u mišju rupu.

“Razum prije svega očekujem, a onda izdizanje iznad nekih partikularnih političkih interesa, očekujem od ministra koji se skrio u mišju rupu, ne samo ministra već i HDZ-a i Mosta da se oglase. Jedini koji se oglašava i predvodi te protureformske snage je Hrast na čelu s gospodinom Iličićem, a glavne stranke, i Most i HDZ šute”, rekla je Glasovac koja se slaže s navodima Ministarstva obrazovanja u kojem je pozvano na nacionalni konsezus oko sadržaja kurikulumskih dokumenata.

“Ističu da je cijela ova reforma iznad svih grupacija i partikularnih interesa. Pozvali su sve na dijalog. S druge strane opstruiraju reformu mjesecima”, rekla je Glasovac koja misli da ukoliko radna skupina odstupi provedba kurikularne reforme teško moguća.

Upitana gdje vidi svjetonazoski desant na obrazovni sustav rekla je kako to vidi u izjavama prije svega Ladislava Ilčića iz Hrasta.

“Ova je reforma koja je bazirana na struci, u centru je reforme potreba učenika i sustav koji će omogućiti djeci da budu kompletne osobe koje su spremne promišljati. Da su spremni kreirati kritička mišljenja. Ovo je reforma za cilj zasigurno ima napredak hrvatske, nema napretka Hrvatske bez znanja. S druge strane, ako pogledate izjave pojedinih ekspozitura, vidjet ćete nezadovoljstvo to što je ona stručna,a ne politička. Meni su tu dovoljne izjave kolege Ilčića. On već dugo traži osnivanje nekog povjerenstva koje bi nadgledalo rad onih koji se time bavi godinu dana”, rekla je Glasovac koja je kritizirala i istup potpredsjednika SDP-a Davora Bernardića o tome da po njemu treba više matematike u škole i kraće trajanje škole.

“,Kolega Bernardić je osjetio potrebu reći svoj stav o tome, to je njegov površan osobni jednodimenzionalan pogled na ovu priču”, dodala je.

Glasovac je rekla kako smatra da i ovo spriječavanje provedbe kurikularne reforme, ali i događaj za vikend kada je došlo do Hoda za život imaju cilj skretanja pažnje s afere Konzultatinca u kojoj se našao Tomislav Karamarko.

“Svjedočimo na dnevnoj bazi pokušajima da hrvatsku po pitanju ljudskih prava vrate korak dva unazad, pa neki bi čak rado i u srednji vijek. Tajming Hoda za život vrlo je interesantan jer se događa se u jeku afere Konzultantica i ugovora Karamarka i konzultanta Mola Josipa Petrovića. Zanimljivo je kako je najednom došao u centar pozornosti Hod za život. Tako nam guraju i Hasanbegovića i njegove nevjerovatne odluke. Kao da bi skrenuli pažnju, dok se negdje daleko od očiju javnosti provodi pokušaj nove pljačke Hrvatske”, kaže Glasovac.

Žestoko je komentirala i pojavljivanje supruge predjednika Vlade Tihomira Oreškovića, Sanje Orešković na Hodu za život.

“Na kontroli ženskog tijela i prikazivanju ženskog tijela kao zločinca, neki žele graditi svoje političke karijere. Čin dviju najistaknutijih osoba prosvjeda Željke Markić i supruge Tihomira Oreškovića djeluje malo licemjerno. S jedne strane zazivaju pravo na život i zagovaraju pravo na pobačaj, a s druge strane ih sve ove godine nije smetalo osiguravati si egzistenciju u farmaceutskoj industriji koja proizvodi kontracepcijske pilule i tablete za dan poslije koje neki dio stručne javnosti naziva abortivnim. To je degutantno”, rekla je Glasovac i dodaje kako Sanja Orešković njeno pravo da se uključi, ali da je trebala isto tako po drugim bitnim pitanjima.

“Kako se do sada nije uključila po niti jednom drugom društvenom pitanju? Ako je to zagovaranje zabrane pobačaja dio te pronatalitetne domoljubne politike nije li važno osigurati neke normalne uvjete života. Gospođe. Orešković nije ni a rekla kada se ne isplaćuju stipendije djeci s teškoćama u razvoju, Romima ili socijalnim slučajevima, kao ni kada djeca s downovom sindromom gube invalidnine”, rekla je Glasovac.

Izvor: Sloboda.hr/Jabuka TV/Dnevno.hr
Foto: screenshot/Veto