putin ruski časnik

Iako Rusija od početka sukoba u Ukrajini opovrgava da je na odmetnutom istoku zemlje rasporedila svoje vojnike, na rusko-ukrajinskoj granici nedavno je uhićen navodni ruski časnik koji tvrdi da je protiv svoje volje poslan u Ukrajinu. Optužen je za terorizam, a u Kijevu su s njim pričali novinari Euronewsa.

Vladimir Starkov uhićen je krajem srpnja na kontrolnoj točki Berezove u kamionu punom streljiva. Bio je na putu iz Donjecka prema selu Jasne, na području pod kontrolom proruskih snaga u Ukrajini, ali se izgubio. Presrela ga je ukrajinska granična patrola te poslala u Kijev, gdje je optužen za terorističke aktivnosti. Ukrajinska TV prikazala je snimku na kojoj Starkov moli ruskog predsjednika Vladimira Putina da mu osigura povratak u Rusiju.

“Dragi Vladimir Vladimirovič (Putin)… Ja nisam borac, ja sam činovnik u vojsci i 19 godina sam služio u ruskoj vojsci. A oni me sada ne priznaju. Oni kažu da nema nikog s tim imenom”, kaže Starkov.

U vrijeme uhićenja bio je u redovnoj službi ruske vojske, s činom bojnika i odgovornim zadaćama u ruskom gradu Novočerkasku, ispričao je Starkov Euronewsu. Ukrajinskoj službi sigurnosti rekao je da je na istoku Ukrajine trenutno raspoređeno oko 2.000 ruskih vojnika.

Mnogi od njih nisu volonteri, kao ni Starkov. Kada mu je naređeno preseljenje na područje Rostova kod granice s Ukrajinom, navodno nije znao da će služiti na istoku Ukrajine.

“Viši časnici okupili su nas u sobi za sastanke i rekli da ćemo zadržati obećane pozicije, ali bismo trebali raditi u Ukrajini: u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Zabranjeno nam je da o tome obavijestimo našu rodbinu”, kazao je Starkov.

Kad je uhićen, Starkov je bio zadužen za provjeru stanja oružja. Putovao je s lažnom osobnom iskaznicom i streljivom koje je trebao dostaviti separatistima.

Euronews je pokušao kontaktirati njegovu suprugu Larissu, ali pozivi su bili onemogućeni. Rusko ministarstvo obrane i veleposlanstvo Rusije u Kijevu ignorirali su upit da komentiraju slučaj Vladimira Starkova.

Izvor: Sloboda.hr/tportal/Euronews