Rusija je u srijedu ocijenila da Europska unija postaje vazal NATO-a, referirajući se na njihovu zajedničku deklaraciju o jačanju suradnje zbog rata u Ukrajini.

“Danas smo suočeni s najvećom prijetnjom euroatlantskoj sigurnosti zadnjih desetljeća. Okrutni ruski rat protiv Ukrajine krši međunarodno pravo i načela Povelje UN-a”, navodi se u deklaraciji EU-a i NATO-a potpisanoj u utorak. 

EU i NATO obećali su da će “svoje partnerstvo podići na novu razinu” kao odgovor na sve veće prijetnje i izazove.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova ocijenila je u srijedu da to “potvrđuje potpuno podređivanje Europske unije zadaćama sjevernoatlantskog bloka, koji je instrument koji jamči američke interese silom”.

Rekla je da Europljanima slijedi “nezavidna sudbina američkog vazala, gubljenje njihovih pozicija u svjetskoj politici i ekonomiji, pad u sve veću ovisnost o Washingtonu svakim korakom”.

Izjava je na tragu nastojanja Moskve da prikaže rat u Ukrajini kao dio egzistencijalne borbe sa zapadnim nacijama koje, kako tvrdi, žele uništiti Rusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, suočen s nezapamćenim zapadnim sankcijama, rekao je da će Rusija pojačati suradnju s drugim partnerima, osobito Kinom, kako bi se oduprla američkoj hegemoniji i izgradila “multipolarni svijet”.

SAD i saveznici osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu kao imperijalno osvajanje teritorija, a Ukrajina poručuje da će se boriti dok ne otjera i posljednjeg ruskog vojnika sa svojeg teritorija.

SAD niječe da želi uništiti Rusiju, a predsjednik Joe Biden upozorio je da bi sukob između Rusije i NATO-a mogao izazvati Treći svjetski rat.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT