U ruskoj regiji Brjansk u tijeku je talačka kriza, pišu ruske RIA Novosti, a prenosi HRT.

Guverner regije Leksandr Bogomaz izjavio je da su ukrajinski diverzanti infiltrirali u selo, pucali na automobil i usmrtili jednog mještanina te ranili dijete.

Najmanje šest ljudi su zatočeni kao taoci u selu Ljubečan, navodi Sky News

FSB i ruske snage u akciji su kako bi eliminirale ukrajinske militante, prenosi ruska novinska agencija Tass.

– Poduzimamo korake u regiji Brjansk kako bi eliminirali naoružane ukrajinske nacionaliste koji su prešli granicu, rekli su iz odnosa s javnošću FSB-a.

Nekoliko desetaka ukrajinskih sabotera infiltriralo se tijekom četvrtka u tu regiji, navode. 

U selu Sušani, u regiji Klimovski, stambena zgrada gori, a nakon što ju je napao ukrajinski dron, navodi RIA. 

Regionalne vlasti su 3. veljače produžile “žutu” razinu terorističke prijetnje koja podrazumijeva pojačan način vlada specijalnih službi, a građanima se savjetuje oprez i to da pomažu službama reda.

Putin sazvao hitni sastanak Vijeća za sigurnost

Državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u dnevnom brifingu za medije rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin otkazao planirani put u Stavropolj “zbog situacije u regiji Brjansk”. Peskov je rekao da je incident “teroristički napad”.

Vladimir Putin danas će predsjedavati hitnim sastankom ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je jedan ruski zastupnik, nakon što je Rusija objavila da se “skupina ukrajinskih sabotera infiltrirala u pograničnu regiju Brjansk”.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene. Ukrajina već dugo upozorava da Kremlj planira izvođenje operacija pod lažnom zastavom (false flag) kako bi Ukrajinu optužio za eskalaciju sukoba.

Ukrajinci kažu da je to namjerna provokacija Rusije

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da se u Brjansku radi o “namjernoj provokaciji” Rusije.

Mihajlo Podoljak je na Twitteru napisao da Ruska Federacija “želi preplašiti svoj narod kako bi opravdala napad na drugu zemlju”.

Izvor: Sloboda.hr/HRT Vijesti/Index.hr

foto: EPA/OLEG PETRASYUK