romi cigani međimurje gradonačelnik čakovca stjepan kovač

Problem romske populacije u Međimurju traje već duže vrijeme i ne vidi mu se kraja. Većina krađa, premlaćivanja i sličnih zločina od strane Roma najčešće prolazi nekažnjeno. Uzrok tome je ili šutnja žrtava zbog straha od osvete ili osuđivanja za „rasizam“, a često počinitelji prođu jednostavno nekažnjeno iz tko zna kakvih razloga.

U istinost ovog problema u utorak se uvjerio i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. Naime, prekjučer navečer iz obiteljske kuće, nestao im je djeci najdraži “član obitelji”, jednogodišnji francuski buldog.

“Kao i sve večeri prije spavanja, djeca su dozivala psa, no nije se oglasio. Jednostavno je nestao. Naravno, pomislili smo da je odlutao te smo pretražili cijeli kvart”, rekao je za eMeđimurje jučer ujutro gradonačelnik Kovač. “Djeca su mi jako vezana za tog psa, te sam drugi dan ujutro krenuo dati oglas preko radio postaja”, nastavio je Kovač.

No, susjed mu je rekao da po kvartu operiraju kradljivci te da je moguće da su ga oni odnijeli. Provjeravajući, Kovač je doznao da je pas uistinu ukraden te da je završio u pribislavečkom romskom naselju. Tamošnji mještani su mu čak ponudili i informacije kod koga se pas nalazi, ali samo uz plaćanje novčane naknade. Štoviše, kad su saznali kome je pas ukraden, “cijena informacije” je porasla.

Kovač: Ako se ovako odnose prema meni, mogu misliti kako je ostalima

Kovač je sve prijavio policiji, jer, kako nam je rekao, ne daje se ucjenjivati, a način na koji su mu ponudili “kupnju informacije”, naveo ga je na sumnju da se radi o uhodanoj kriminalnoj praksi. “Ako se tako odnose prema meni koji sam javna osoba, mogu misliti kakve sve neugodnosti doživljavaju ostali građani koji se nađu u takvoj situaciji”, naglasio je Kovač.

Na kraju, pas je pronađen odbačen u Maloj Subotici, gdje je, kako su kazali stanovnici naselja, kradljivci odvezli psa kad su shvatili kome su ga ukrali. Na žalost, životinja je imala vidljive ozljede nastale zlostavljanjem, te su je odmah odveli veterinaru.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

“Bitno je da je pas sa nama i da su djeca su sretna . Nakon ove prave drame, shvatio sam koliko smo svi mi zapravo nemoćni, i da će tek dobra volja kradljivca, a ne plaćenih 50 ili, kako mi je jedan od “informatora” dobacio, pišljivih 100 eura, neće vratiti psa”, ispričao nam je potreseni Kovač i nastavio:

“To je glavni razlog mog istupa, jer ono što se danas dogodilo meni, svakodnevno se događa našim sugrađanima. Ovo je i svojevrsni apel svim nadležnim službama da toj vrsti kriminala treba što prije stati na kraj. Ne zato što je pas ukraden meni, već zato što građani koji samo da bi svog ljubimca dobili natrag plaćaju lopovima, najčešće o tome šute. Time kradljivcima daju dodatni vjetar u leđa, a tome konačno treba stati na kraj”, odlučan je čakovečki gradonačelnik.

Kako je rekao, nakon jučerašnjeg medijskog istupa, dobio je mnogo poruka potpore. “Doslovce svi govore da krađama svih oblika treba stati na kraj. Uostalom, izbore sam i dobio najavom promjena onog što ne valja, a zatvaranje očiju i opraštanje kradljivcima zasigurno je ono što treba mijenjati. To ću i učiniti”, najavio je na kraju čakovečki gradonačelnik.

Službeno priopćenje Policijske uprave međimurske

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je u utorak, 9. rujna od 19.30 do 20.30 sati, u Ulici Slavka Kolara u Čakovcu, nepoznati počinitelj iz dvorišta obiteljske kuće ukrao psa vrijednog nekoliko tisuća kuna. U srijedu, 10. rujna, pas je oduzet od 20-godišnjaka iz Pribislavca, te vraćen vlasniku.

Kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja počinitelja kaznenog djela se nastavlja, a protiv njega će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.