rojs vučić srebrenica

U posljednjoj Bujici ove sezone na Osječkoj TV i pridruženim televizijama večeras je gostovao hrvatski umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs koji je govorio o obljetnici genocida u Srebrenici, proslavi 20. obljetnice Oluje u Kninu, te se osvrnuo i na slučaj braće Mamić.

U emisiju se iz kanadskog Hamiltona telefonski javio dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi, koji je izrazio razočaranje činjenicom da će predsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić doći na komemoraciju u Potočare.

“Imam prijedlog. Pa zašto ga ne uhitite?”, rekao je Rojs, aludiravši na potez Srbije koja je podignula optužnicu protiv ratnog zapovjednika Srebrenice Nasera Orića i koji iz tog razloga neće moći biti na komemoraciji.

Komentirao je i 20. godišnjicu Oluje.

“Sramota će me biti ako će u Kninu biti manje od 300 tisuća ljudi. Pa doći će 20 biskupa sa svojim biskupijama, branitelja, vojska i nihove obitelji – pa u Kninu mora biti 400 tisuća ljudi. Zar Hrvati nisu u stanju doći na najveći blagdan u Hrvatskoj – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti? Pa prije 20 godina smo pobijedili paravojsku i paradržavu. U Kninu je slomljen otpor sveg zla u Hrvatskoj. Knin mora biti centralno mjesto proslave 20. obljetnice. Oluju bi trebali slaviti i Bošnjaci i Srbi. Bošnjaci jer smo oslobodili Bihać koji bi možda doživio sudbinu Srebrenice, a Srbi bi tada vjerojatno napravili zločine i bili danas po zatvorima”, istaknuo je umirovljeni hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs.

No, Rojs je nezadovoljan predviđenim protokolom u Kninu.

“Prema protokolu neće biti ni jednog govornika. To je sramota. Pa nije predviđeno ni da govori predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. U protokol je uključen i general Tus koji nije imao nikakve veze s Olujom, a valjalo bi da u protokolu sudjeluju svi živi pripadnici postrojbi koji bi na čelu s Antom Gotovinom predali prijavak predsjednici”, kazao je Rojs.

Komentirao je izjavu i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da će 5. kolovoza u Srbiji biti dan sjećanja.

“Aleksandar Vučić osobno tuguje jer je nekad četnikovao po Hrvatskoj. Njegova se politka zna. Stao bi na čelo četničkog pokreta kada bi slučajno došlo do sukoba”, smatra Rojs.

Na pitanje zašto se pokojni general Korade spominje u negativnom svjetlu i u trenucima proslave, Rojs je naglasio da je to “sramota današnje politike”.

“On je čovjek koji je junak Domovinskog rata. Zapovijedao je 7. gardijskom brigadom na Dinari gdje je i počela operacija Zima 94. Pa zašto mu država nije pomogla u liječenju ili zašto se njegovu obitelj deložira – to je i naša sramota. Ali ako se olako budemo odricali svojih junaka, tko će ostati?”, pita se Rojs.

Osvrnuo se i na slučaj braće Mamić.

“Njima smeta kada nogometaši stave ruku na srce. Pa nogomet je biznis, pa neka postave nekog kompetentnijeg. Zdravko ima veliko hrvatsko srce. Puno je napravio za hrvatski nogomet i pomogao puno mladih nogometaša. Vjerujem u pravnu državu i da će biti momci oslobođeni. Zdravane, glavu gore, ne boj se! Tko će uzeti Dinamo i tko će voditi HNS? Policija bi trebala tražiti počinitelje incidenta na Poljudu i one u Italiji. Sada se vidi koliko fali pokojni Vlatko Marković koji nikad nije savio kičmu. Pravda je spora, ali će pobijediti”, zaključio je Rojs.

Izvor: Bujica/Direktno.hr