ljubo ćesić rojs

Presudu suda u Haagu, koji je utvrdio kako Srbija nije počinila genocid nad Hrvatima, prokomentirao je i Ljubo Ćesić Rojs. Dlake na jeziku nije imao…

Odbacivanje srpske protutužbe, ali i hrvatske tužbe za genocid na Međunarodnom sudu u Haagu za Dnevno.hr bez dlake na jeziku, u svojem stilu, prokomentirao je razočarani general Ljubo Ćesić Rojs. No, po njemu krivca za ovo trebamo potražiti u svojem dvorištu.

“Srbija je nad Hrvatskom počinila genocid. A što se tiče tužbe najveći krivci su naši što su dobar dio tih koji su radili na tužbi od 2000. godine na ovamo, radili na način da se povuče tužba ili da se izgubi. Nisu nama krivi Srbi nego naš tim kojega su oni složili. Svima je dobro poznato kakve su izjave tada davali Stipe Mesić, Ivo Josipović, Vesna Pusić. Tu treba tražiti krivce, toga se treba sititi”, uvjeren je Rojs kojega je zasmetala izjava Milorada Pupovca da genocida nije bilo.

“Za njih nije bilo zato što se ne mogu pomiriti, to je ekipa ljudi koja nije htjela slobodnu i nezavisnu hrvatsku državu. I treba se pitati kako smo pored takve bande uopće stvorili državu. Treba znati što smo imali unutar vlastitih redova, koju oporbu. To je ono što je predsjednik Tuđman stalno govorio. Uvijek to ponavljam – 20 do 30 posto stoke sitnog zuba nije htjelo slobodnu državu, na žalost danas takvih ima i više”, smatra general.

Kada se sjeti Vukovara, Ovčare, Knina i svih ostalih mjesta u kojima je stradao hrvatski narod jasno mu je da je Haaški sud politički, kaže razočarani general Rojs. “To je hrvatski državni Sabor donio rezoluciju da je Haaški sud politički i da ako ima bilo kakvih zločina to su legalne i legitimne vojno redarstvene akcije. Ako ima nepravilnosti bit će nadležni hrvatski sudovi, ali na žalost 2000. godine došla je ta peterokraka koalicija koja je poništila deklaraciju da je sud nadležan za Bljesak i Oluju. Temeljem toga suđeno je hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Oslobođeni su, ali nitko ne postavlja pitanje što će biti sa šestoricom Hrvata iz Bosne i Hercegovine, jer to će biti još teža presuda ako bude obistinjena jer tu se izravno optužuje Republiku Hrvatsku da je počinila agresiju na BiH. A optužuje se i cijelo hrvatsko državno vodstvo iz toga vremena”, ogorčen je Rojs.

Za sve što nam se događa krivi smo mi, ali hrvatski narod bira kako bira. “Dodijalo mi je oko svega toga davati jedne te iste izjave. K’o papagaj se ponavljam. Nekada budem osamljen. Nemam nigdje nikoga da se mogu požaliti, ali onda čamim i čekam neće li Bog neku svjetlost poslati nad hrvatski narod da mu prosvijetli pamet i da se ponovno ujedinimo. Da Hrvatska ponovno starta i da budemo jedinstveni kao ’91-e godine. Bez toga nema napretka. Ovako ako budemo podbacivali jedni drugima klipove, ako se budemo bavili osvetama to nije dobro. Treba se okrenuti budućnosti i podvući crtu. Mi se uvijek bavimo šta je kome bio did, pradid, a narod kopa po smeću, mladi odlaze. Rastačemo Hrvatsku po svakom šavu, a tih šavova je puno”, zaključuje Rojs.