slovačka izbori nacionalisti

Slovački premijer Robert Fico pobijedio je na parlamentarnim izborima u subotu, pokazali su gotovo kompletni rezultati, ali broj glasova koje je dobila oporba, posebno nacionalistička oporba, komplicirat će formiranje nove vlade.

Smer-SD, socijaldemokratska stranka premijera Fica, dobila je 28,7 posto glasova, daleko ispred drugih, ali i daleko manje od oko 35 posto koliko joj se predviđalo u predizbornim anketama.

“Komplicitani rezultati”

Zbog “vrlo kompliciranih rezultata”, kako ih je nazvao Fico koji lovi treći mandat, “kao stranka koja je dobila izbore imamo obvezu pokušati formirati smislenu i stabilnu vladu”, rekao je novinarima. “To neće biti lako, kažem to vrlo otvoreno”.

Fico je u odlazaćem parlamentu imao 83 mjesta i apsolutnu većinu, no sada će se morati zadovoljiti s njih 49.

Po slovačkom političkom analitičaru Abelu Ravaszu, “Fico će trebati najmanje dva ili tri partnera kako bi oformio koaliciju i vladu. S druge strane, oporbi bi trebao savez šest stranaka centra i desnice kako bi mogla formirati vladu”.

Iza Smera nalaze se liberali SaS s 21 mjestom i konzervativci OLANO-NOVA s 19 mjesta.

Trijumf nacionalista

Moralni pobjednici izbora definitivno su dvije nacionalističke stranke koje su čak odvojeno uspjeli osvojiti sveukupno 29 mandata, dok su u izbornu utrku ušli s nula mandata.

SNS je s 15 mandata postala četvrta najjača strana u državi, dok ih u stopu slijedi LS-Naša Slovačka s 14 osvojenih mandata. Očito je da će se bez njih teško sastaviti vlada.

Stranka bliska mađarskoj manjini Most-Hid dobit će 11 mjesta. Zastupnike u parlamentu imat će i konzervativna stranka SME Rodina (11) i centristi Siet Radoslava Prochazke (10), ali i ekstremno desna LS-Naša Slovačka (14 mjesta).

Zbog trijumfa nacionalista odmah su počeli klasični napadi i dijeljenje etiketa kakvih svakodnevno viđamo i u Hrvatskoj. Eurozastupnica Slovačke Monika Flasikova Benova rekla je da je “sramota” da će Slovačka u vrijeme kada će predsjedati Europskom unijom u parlamentu “imati fašiste”.

Politički analitičar Samuel Abraham rekao je za AFP da bi formiranje nove vlade moglo “trajati tjednima pa čak i mjesecima”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina