A Cossak casts his ballot during the referendum on the status of Ukraine's Crimea region at a polling station in Simferopol March 16, 2014. Voting got underway in Crimea on Sunday in a referendum that will decide whether the Black Sea peninsula leaves Ukraine and becomes part of Russia. REUTERS/Sergei Karpukhin (UKRAINE  - Tags: POLITICS CIVIL UNREST ELECTIONS)

Na ukrajinskom poluotoku Krimu, u kojem živi većinom rusko stanovništvo, danas se održava referendum o pripojenju Krima Rusiji. Biračka mjesta otvorena su od 7 do 21 sat po srednjoeuropskome vremenu.

Stanovnici te regije na jugu Ukrajine pozvani su na birališta izjasniti se između integracije s Ruskom Federacijom i veće autonomije unutar Ukrajine. Međunarodna zajednica smatra referendum nezakonitim i neustavnim ali ga nije mogla spriječiti usprkos intenzivnim dvotjednim diplomatskim nastojanjima.

Nedjeljno glasovanje, koje Kijev odbacuje kao nezakonito, potaknulo je najgoru krizu odnosa Istoka i Zapada od Hladnoga rata i podiglo napetosti ne samo na Krimu nego i u istočnoj Ukrajini.

Očekuje se kako će većina od 1,5 milijun birača na Krimu izabrati priključenje Rusiji s obzirom na rusku etničku većinu od oko 58 posto. Ukrajinaca ima oko 24 posto. Tatari, sunitski muslimani turskog podrijetla koji čine oko 12 posto stanovništva Krima, kažu kako će bojkotirati referendum unatoč obećanju vlasti da će im dati financijsku pomoć i pravo na zemlju.

Premijer Krima Sergej Aksjonov, čiji izbor Kijev ne priznaje, rekao je kako ima dovoljno sigurnosnih snaga da se osigura neometano glasovanje u nedjelju.
Aksjonov je rekao kako više od 80 posto stanovnika Krima podržava izlazak iz Ukrajine i priključenje Rusiji. Ukoliko glasovanje prođe kako očekuje kaže da bi proces aneksije Krima mogao potrajati do godinu dana.

Skupština Krima donijela je 6. ožujka načelnu odluku o pripojenju Rusiji.

Glasačka mjesta zatvorit će se u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu, prvi rezultati bit će objavljeni do kraja dana, a konačni u ponedjeljak. Zapad je već najavio da neće priznati rezultate referenduma.

Na terenu, ruski vojnici su napredovali i prešli administrativnu granicu Krima i ostatka Ukrajine, rasporedivši 80 vojnika, helikoptere i oklopna vozila u selu u blizini crte razgraničenja, u okolici Hersona. Ukrajina je reagirala optuživši Rusiju za “vojnu invaziju” pridržavajući si pravo da “poduzme sve nužne mjere” kako bi je zaustavila.

Ministri vanjskih poslova Europske unije koji se u ponedjeljak sastaju u Bruxellesu mogli bi donijeti sankcije protiv Rusije.

Autor: F.Č./HRT
Foto: Reuters