ratko mladić

Ratka Mladića u pritvoru haaškog suda pretukla je supruga Bosiljka. Mladić je ružno govorio o Srbima koji su ga “ostavili i zaboravili”, posvađao se sa suprugom, a u žestokoj svađi Mladić ne našao na podu. Rezultat je bio langeta na ruci ratnog vođe vojske bosanskih Srba.

“Za koju bagru sam se ja borio, ostavili su me i zaboravili. Ja sam ih branio, a oni su četničku bagru doveli na vlast”, žalio se dementni Mladić supruzi za nedavnog posjeta u pritvoru u Haagu.

Informaciju da je Mladić u jadnom stanju, da je ostavljen i zaboravljen od svih, da ga ostali pritvorenici izbjegavaju, prenijeli su nam članovi obitelji hrvatskih optuženika koji ih pred Božićne blagdane posjetili u haaškom pritvoru.

Inače Mladićeva supruga Bosiljka je  u kolovozu 2105. svjedočila je u Haagu. Na sudu je izjavila da ja Mladić u srpnju 1995.  u vrijeme kada je, po optužnici, Vojska Republike Srpske strijeljala muškarce iz Srebrenice, bio sa njom u Beogradu,

“Ja sam sigurna da moj suprug nije mogao da počini takvo djelo i zato mislim da ne zaslužuje biti osuđen.”

Iako šestorica Hrvata koja čekaju žalbeni postupak – generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković te Valentin Ćorić, Jadaranko Prlić, Bruno Stojić i Berislav Pušić –  imaju ozbiljnih razloga za ljutnju na hrvatsku vlast zbog nebrige prema njima, optuženi Mladić u jadnoj je situaciji. Bolestan je, nemoćan i zaboravljen od svojih dojučerašnjih suradnika i vlasti u Beogradu i Banja Luci.

“Mladić stalno kuka da je ostavljen,  zaboravljen od svih, nema s kim razgovarati, a ostali pritvorenici ga izbjegavaju. Nitko s njim ne želi riječ progovoriti, popiti kavu niti se pozdraviti. A on bi tako želio s nekim se družiti. Stalno rogobori protiv Srba koji su ga izdali, a on ponavlja da je cijeli život posvetio borbi za prava Srba.

U Srbiji se inače malo piše u Mladiću. Ne žele ga vidjeti, zaboravljen je i ostavljen od svih. Usporedbe radi Hrvatska je za obranu  optuženih generala u Haagu – Markača, Čermaka iGotovine – platila 28 milijuna eura, a Srbija za obranu osumnjičenih bosanskih Srba koji su imali državljanstvo Srbije, izdvojile tek 1, 7 milijuna eura.

Mladić je, bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u BiH. Više puta je mu je odgađano suđenje zbog bolesti.  Zna se da je 1996. doživio moždani udar, da ima šećernu bolest, česte su pojave g visoke temperature i gripe, a na tv snimkama iz haaške sudnice vidljivo je da s naporom prati suđenje. Katkada se može steći dojam da uopće ne zna gdje se nalazi.

Analitičari koji pažljivo prate suđenje i odnos službenog beograda prema tom procesu, procjenjuju da se Srbija boji suđenja Mladiću i njegovog ishoda pa će kao i slučaju Miloševića, učiniti sve da Mladić ne dočeka kraj suđenja.

Nakon žestoke svađe sa suprugom u svim kasnijim posjetima da bi spriječili novu svađu i moguće incidente, za vrijeme posjeta vrata Mladićeve sobe uvijek su otvorena i pred sobom dežuraju dva zatvorska čuvara.

Izvor: Maxportal