Više od 100 radnika u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Černobil – mjestu najgore nuklearne katastrofe na svijetu 1986. – je zaglavljeno više od 12 dana, ne mogu otići nakon što su ruske snage zauzele elektranu prvog dana invazije.

Još 200 ukrajinskih stražara, koji su bili zaduženi za sigurnost u vrijeme napada, također je ostalo zarobljeno.

Radnici nastavljaju obavljati svoje dužnosti i atmosfera je, kako se navodi, mirna, no BBC-ju je rečeno da su uvjeti unutra teški, s ograničenom hranom i lijekovima. Također raste zabrinutost da bi stres mogao utjecati na njihovu sposobnost da sigurno obavljaju svoje dužnosti na nuklearnoj lokaciji.

“Komplicirana i napeta situacija”

Ruski vojnici sada su unutar 32 kilometra černobilske zone isključenja i opkolili su perimetar elektrane. Rusija kaže da je osigurala mjesto zajedno s ukrajinskom nacionalnom gardom, ali Ukrajina to osporava i kaže da ruske trupe imaju potpunu kontrolu.

Rođak jednog od radnika koji je zapeo u tvornici rekao je za BBC da im je ruska strana bila voljna dopustiti da zamjene smjene, ali da im ne mogu jamčiti sigurnost na putu kući. Vlak između Slavutiča i Černobila, naime, nakratko putuje kroz Bjelorusiju, glavnog saveznika Rusije.

Iako više nije funkcionalna elektrana, Černobil nikada nije bio potpuno napušten i još uvijek zahtijeva stalno upravljanje. Ovih dana na gradilištu još uvijek radi oko 2400 ljudi: znanstvenika, tehničara, kuhara, medicinara i drugog pomoćnog osoblja, plus pripadnici Nacionalne garde.

U normalnim vremenima, radnici bi se ukrcali na vlak iz Slavutiča na početku svoje smjene, a nakon toga bi se vratili kući. Ali za zaposlenike koji su bili tamo kada su Rusi upali, sve se odjednom promijenilo – bili su prisiljeni ostati.

Nestašica hrane

“Situacija je komplicirana i napeta”, rekao je za BBC Juri Fomičev, gradonačelnik Slavutiča. “Teško im je moralno, psihički i fizički.” Radnici imaju nešto hrane, ali budući da ne znaju koliko će dugo biti tamo, ograničavaju se na jedan obrok dnevno (koji pripremaju kuhari koji su također zapeli), a hrana je navodno uglavnom kruh i kaša.

U nedjelju je rusko osoblje ponudilo dostavu hrane, ali su ukrajinski radnici to odbili, rekavši da je to bio propagandni trik. Objekti nisu uređeni za spavanje, pa su stvorene privremene spavaonice u kojima jedni spavaju na kamperskim krevetima i stolovima, drugi na podu.

Za obitelji zaposlenika u obližnjem Slavutiču ovo je teško vrijeme. “Neki radnici zahtijevaju lijekove koji su u tvornici ograničeni, a to dodatno zabrinjava rodbinu”, rekao je Fomičev. “Moramo im reći da trenutno ne postoji siguran način da se radnici izvuku odatle.”

Je li Černobil ugrožen?

Postoji bojazan da bi stres mogao utjecati na sposobnost radnika da sigurno obavljaju svoje dužnosti. “U takvim uvjetima koncentracija radnika je sve gora i gora, a to je prijetnja sigurnosti”, rekao je gradonačelnik Fomičev.

“Možda elektrana nije ispravna, ali ipak zahtijeva puno pažnje kako bi se osiguralo da svi sustavi rade normalno”, dodao je.

“Nije dobro da ljudi ne mijenjaju smjenu i da rade s ruskim vojnicima oko sebe, ali ne vidim veliku opasnost”, rekao je James Smith, profesor znanosti o okolišu na Sveučilištu Portsmouth, koji proučava Černobil dugi niz godina i bio je na tom mjestu mnogo puta.

“Posljednji reaktor se zatvorio 2000. godine, tako da istrošeno nuklearno gorivo… više ne stvara značajnu toplinu”, rekao je, pojašnjavajući kako je vrlo malo vjerojatno da bi moglo doći do većeg oslobađanja radioaktivnosti.

Razine radijacije u regiji su skočile kada je elektrana zaplijenjena zbog teške vojne opreme koja je ometala kontaminiranu prašinu. Međutim, profesor Smith je rekao da nisu porasle na zabrinjavajuće razine.

Iscrpljenost i očaj

“Svo osoblje je jako iscrpljeno i očajno. Sumnjaju da je ikome stalo do njih. Trenutno ne vide da itko radi išta da ih spasi”, rekao je rođak jednog zaposlenika.

U intervjuu za BBC, apelirao je na IAEA-u da intervenira kako bi sadašnji radnici mogli sigurno otići.

Šef IAEA-e Rafael Grossi rekao je da je u kontaktu s ukrajinskom i ruskom stranom kako u Černobilu, tako i u aktivnim ukrajinskim nuklearnim elektranama, gdje stručnjaci kažu da bi posljedice otvorenog sukoba mogle biti ozbiljnije. Međutim, ništa definitivno nije dogovoreno.

Izvor: Index.hr