ranko ostojićFoto: Dnevnik.hr

Potpredsjednik SDP-a i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pismom je od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zatražio da Hrvatski sabor postane pokrovitelj obilježavanja 75. obljetnice Bitke na Sutjesci koja je vođena u susjednoj Bosni i Hercegovini 1943. godine.

Ostojić naglašava kako je u toj bitci sudjelovao i poginuo veliki broj antifašista iz Dalmacije, a u kanjonu rijeke Sutjeske neuređena je i zapuštena kosturnica s posmrtnim ostacima poginulih partizana.

Prijedlog bi se pred članovima Predsjedništva Sabora trebao naći početkom siječnja, a Jandroković se nije očitovao o ovoj ideji. Kako piše Večernji, u neslužbenim razgovorima s HDZ-ovcima lako je shvatiti da malo tko razumije zašto bi jedna od najviših državnih institucija obilježavala ratni sukob u drugoj državi, bez obzira na brojne hrvatske žrtve.

“Ne vidim zašto bi Hrvatski sabor pokrivao mitološke bitke i datume neke druge države, u ovom slučaju Jugoslavije”, rekao je povjesničar Davor Marijan za Večernji dodavši kako ona nema nikakvo realno značenje osim činjenice da je bila “klaonica i poraz”.

Ostojiću je poručio kako osobno može zapaliti svijeću za stradale na Sutjesci, ali da ne vidi razloga zašto bi to trebala i institucija.

“Uostalom, SDP je obnašao vlast kad se obilježavala 70. obljetnica bitke pa nije od tadašnjeg predsjednika Sabora i svog stranačkog kolege Josipa Leke tražio da Sabor bude pokrovitelj obilježavanja te obljetnice”, kazao je povjesničar.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr/Direktno.hr