ivan rakitić barcelona

Dani Alves bio je najbliži tom pothvatu, dok je 13 igrača Porta u dvije sezone za redom osvajalo Uefinu ligu 2003. pa Ligu prvaka 2004., ali s istim klubom.

Ivan Rakitić upisao se u europsku nogometnu povijest. Naime, hrvatski reprezentativac postao je prvi igrač koji je u dvije uzastopne sezone s dvije momčadi osvojio dva najprestižnija europska klupska natjecanja – Kup Uefa (ili Europsku ligu) i Ligu prvaka!

Prošle sezone Ivan Rakitić je kao kapetan odveo Sevillu do trofeja namijenjenom osvajaču Europske lige, a u subotu je s Barcelonom osvojio i onu prestižniju “kantu” – Ligu prvaka.

Kup prvaka osnovan je još 1955. godine na prijedlog urednika francuskog L’Equipea Gabriela Hanota, zamišljeno kao kontinentalno natjecanje za pobjednike svih europskih nacionalnih liga. To je natjecanje pod imenom Kup prvaka trajalo sve do sezone 1992/93. kada se promijenilo u Ligu prvaka.

I zanimljivo, niti jedan nogometaš od te 1992. godine nije uspio dva puta u nizu, s dvije momčadi osvajati Ligu prvaka i Europsku ligu (prijašnji Kup Uefa)!

Ipak, u tom je razdoblju bilo nekoliko nogometaša koji su s istom momčadi dvije godine zaredom osvajali ta dva natjecanja. Karizmatični Jose Mourinho odveo je Porto u sezoni 2002/03. do osvajanja Europske lige, a već sljedeće sezone Porto se domogao i Lige prvaka

Taj je uspjeh ostvarilo i 13 nogometaša koja su se oba puta našli u zapisnicima finalne utakmice: Vitor Baia, Nuno, Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Costinha, Maniche, Deco, Dmitrij Alejničev, Derlei, Ricardo Costa i Pedro Emanuel.

Najbliži ovom uspjehu u proteklih 20-ak sezona bio je Dani Alves, današnji suigrač Ivana Rakitića. Brazilski branič također sa Sevillom je dva puta osvajao Europsku ligu, nešto kasnije s Barcelonom dva puta i Ligu prvaka. No, Dani Alves to nije uspio napraviti u dvije uzastopne sezone…

Dani Alves sa Sevillom je Europsku ligu dohvatio u sezonama 2005/06. i 2006/07., dok se kao igrač Barcelone po prvi puta Ligom prvaka “okitio” u sezoni 2008/09. Tako da je jednu sezonu ipak – pauzirao…

Ivan Rakitić tako bi se, osvoji li ove sezone Ligu prvaka, debelim slovima upisao u europsku nogometnu povijest. Ušao uz bok najuspješnijim nogometašima u europskim natjecanjima.

Najuspješniji nogometaš današnjice sa čak četiri osvojene Lige prvaka je Clarence Seedorf. No, nizozemski veznjak jedini je igrač u povijesti koji je taj uspjeh ostvario i s tri momčadi. Seedorf je najprestižnije nogometno natjecanje osvajao s Ajaxom, Real Madridom i Milanom.

Gledajući podatke s Uefine stranice, po tri Lige prvaka, ali s jednom momčadi, u svojim vitrinama imaju Fernando Hierro, Anders Iniesta, Iker Casillas, Paolo Maldini, Fernando Morientes, Carles Puyol, Raul Gonzalez, Roberto Carlos i Victor Valdes.

Zanimljivo, u toj priči nema ni Lionela Messija koji ima tri Lige prvaka, ali se u prvom finalu (2:1 protiv Arsenala 2006. godine) nije našao u zapisniku utakmice…

Europski nogomet još će pamtiti i ime Marcela Desaillyja koji je prvi igrač koji je Ligu prvaka osvajao dvije godine zaredom, ali s dvije momčadi. Nekadašnjem francuskom reprezentativcu to je u sezoni 1992/93. uspjelo s Marseilleom, dok je isti scenarij godinu dana kasnije ponovio s Milanom.

Izvor: Goal.com