Gradić Radstock se nalazi u južnoj Engleskoj te ima nešto više od 5500 stanovnika od kojih su njih 16 muslimani. Na prijedlog vijećnice Eleanor Jackson gradsko je vijeće usvojilo odluku kako engleska nacionalna zastava više neće biti izvješena na javnim gradskim prostorima zbog korektnosti prema muslimanskoj manjini koja bi mogla biti uvrijeđena.

article-2324999-04E9E4F20000044D-230_634x484

Vijećnik Laburista smatra kako crveni križ na bijeloj zastavi može djelovati uznemirujuće jer kako kaže: „podsjeća na Križarske ratove“. Eleanor Jackson, inače sveučilišna profesorica, svoju odluku pravda riječima: „Moj problem je taj što je zastava uvredljiva prema nekim muslimanima, ali za mene još je gora činjenica to što je koriste članovi krajnje desnice“.
Na ovo se oglasilo i Kraljevsko društvo svetog Jurja te oštro osudilo odluku gradskog vijeća zbog cenzuriranja nacionalne zastave.
Stanovništvo je također zatečeno ovom gradskom odlukom. „Vijeće ne donosi odluke u ime naroda Radstocka, a naročito ne u moje ime. Mislim da je to apsolutna glupost. Zastava svetog Jurja je stoljećima prisutna u Engleskoj“, kazala je stanovnica grada Irene Burchell. Muslimansko stanovništvo je također uz svoje sumještane: „Sveti Juraj treba zauzeti svoje zasluženo mjesto kao nacionalni simbol, reći da su Muslimani ovom zastavom uvrijeđeni je neistina“.

article-2324999-19CB217D000005DC-959_634x456

Podsjetimo, zastava Engleske predstavlja crveni križ svetog Jurja. Prvi se put javlja tijekom srednjeg vijeka te predstavlja jedan od najranijih simbola engleske države. Sveti Juraj proglašen je zaštitnikom Engleske još u 13. stoljeću, a današnja Engleska zastava je za službenu proglašena u 16. stoljeću.

Za više vijesti iz zemlje i svijeta – klikni LIKE!

Da ovakav oblik „političke korektnosti“ kod vladajućih struktura doseže astronomske visine svjedoči i slučaj iz Hrvatske, gdje se u gradu Vukovaru inzistira na postavljanju dvojezičnih ćirilično-latiničkih natpisa na zgrade državnih i gradskih institucija. Iako, niti to traži manjina, niti je postotak manjine dovoljan za postavljanje takvih natpisa.

Autor: M.R.
Foto: DailyMail