put s djecom preko granice

Ako putujete  preko granice s djecom kojoj niste roditelj, sljedeća informacija je za vas dobra vijest. Osmog dana od objave u Narodnim novinama, na snagu je stupio novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana ( NN 82/15 ) .

U njemu je došlo je do važne novosti u proceduri granične kontrole, i to po pitanju građana mlađih od 14 godina, odnosno djece koja prelaze granicu.

Naime, dosadašnji Zakon propisivao je da građanin mlađi od 14 godina (dijete) može putovati u inozemstvo samo u pratnji roditelja ili drugog zakonskog zastupnika ili uz njihovu pismenu suglasnost u pratnji druge osobe, a navedena suglasnost morala je biti ovjerena od javnog bilježnika, diplomatske misije ili konzularnog ureda.

Najnovijim izmjenama i dopunama ovog Zakona navedeni članak je izbrisan te je samim time prestala obveza roditelja za ishođenje propisane suglasnostiu slučaju kada im djeca putuju preko granice u pratnji drugih osoba (članovi obitelji, prijatelji, različite organizacije i sl.).

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr