vesna pusić izbori 2016

Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade, gostovala je u posljednjoj ovosezonskoj emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’. Odgovorila je kako ćemo na parlamentarne izbore prema njenom mišljenju početkom iduće godine. HNS, kojem je na čelu, trenutno razmišlja o svojim opcijama za nastup na tim izborima, no najvjerojatnije je da će ići kao koalicija.

Istaknula je dvije stvari koje su hrvatski građani dobili članstvom u EU (danas je druga godišnjica od ulaska Hrvatske u EU): sloboda kretanja i europsko tržište. Masovne odlaske Hrvata trbuhom za kruhom u druge zemlje Pusić ne smatra egzodusom, nego ‘slobodom’. Zahvalila je državama koje su skinule ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika. To je, kaže, zapravo i veliko priznanje. Mogućnost da se hrvatski građani sada mogu ići u druge zemlje školovati i raditi – pa se vratiti natrag, jedna je od temeljnih sloboda. “A zadržavati ljude u zemlji tako da im branite slobodu kretanja jedna je od najprepoznatljivijih oznaka diktature. Ta sloboda mora biti zagarantirana”, objašnjava.

Prokomentirala je i vijest da je Europska komisija dala zeleno svjetlo za gradnju Pelješkog mosta. Upitana hoće li po četvrti put biti doista, ozbiljno otvoreni radovi ili ćemo svjedočiti još jednom folkloru, kazala je kako je pitanje uvijek bilo je li Pelješki most ‘šarena laž’ za koju nema novca ili se mogao osmisliti način kako da se financira. Mogli su, kaže, novce uzeti poreznim obveznicima, no most će graditi uz pomoć sredstava iz fondova EU (u kojem omjeru će EU sudjevati u financiranju gradnje, znat ćemo – prema najavama ministra Siniše Hajdaša Dončića ujesen, a gradnja počinje početkom iduće godine). “Kada imaš novac, početak radova je nešto što je realno, a ne televizijski događaj”, poručuje Pusić.

Prema trenutnoj procjeni Europske komisije, Hrvatska bi trebala primiti 515 imigranata, što onih koji se sele iz izbjegličkih logora, što ljudi koji bi trajno ostali u Hrvatskoj, no o tome još nije donesena definitivna odluka, kazala je također Pusić.

Izvor: HRT